Klasyka wigilijnego gatunku. Pyszna sałatka śledziowa pod pierzynką
Do przeczytania w ok. 2 min.
Trik na śledzie
Śledź jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne dla zdrowia serca, rozwoju mózgu i stawów. Jest również bogaty w białko i niskokaloryczny, dzięki czemu stanowi zdrowy dodatek do każdego posiłku. Sałatka śledziowa jest również doskonałym źródłem witamin A, B12 i D oraz minerałów, takich jak żelazo, potas i wapń. Aby zrobić sałatkę śledziową, zacznij od moczenia śledzi w zalewie lub roztworze octu przez kilka godzin. Kiedy śledź zmięknie, odsącz go i pokrój na małe kawałki.
Najbardziej znany i lubiany przepis, element obecny na każdym wigilijnym stole. Istnieje wiele wersji śledzia pod pierzynką, z powodzeniem można modyfikować go o swoje ulubione składniki. Jednak nieodzownym elementem sałatki jest jej warstwowe ułożenie i charakterystyczna pierzynka z jajek ugotowanych na twardo.
Składniki na śledziową sałatkę
- 6 filetów śledziowych namoczonych i odsączonych
- 4 duże ugotowane buraki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- ulubiony majonez
- 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
Przygotuj duże szklane naczynie, ponieważ składniki będziemy układać warstwowo. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miseczki. Opłucz tarkę i tak samo zetrzyj jajka. Wymieszaj majonez z jogurtem i dopraw do smaku pieprzem. Filety śledziowe pokrój w małą kosteczkę. W naczyniu układaj warstwami najpierw śledzie, później majonez, buraczki i jajka. Zakończ sałatkę ostatnią warstwą z jajek. Posyp jajka grubo mielonym pieprzem. Smacznego!