Canva.com

Kokosowe tornado. Cudowne domowe Raffaello bez pieczenia!

Kokos, biała czekolada i lekki krem to prawdziwa rozkosz. To wszystko kryją w sobie kuleczki Raffaello. Niestety są one malutkie! Jeśli mamy ochotę na naprawdę dużą porcję kokosowej przyjemności, zróbmy ciasto Raffaello w domu. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, a będziemy cieszyć się tym obłędnym smakiem do woli!

Składniki na domowe ciasto Raffaello bez pieczenia

  • 3 jajka

  • 1 szklanka białego cukru

  • 200 g masła

  • 200 g pokruszonych herbatników maślanych

  • 50 g posiekanych migdałów bez skórki

  • 50 g posiekanej białej czekolady

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 1 okrągły spód waflowy

  • kilka kuleczek Raffaello do dekoracji

Canva.com

Jak zrobić domowe Raffaello? Ciasto Raffaello bez pieczenia krok po kroku

  1. Jajka wbijamy do szklanej lub metalowej miski, którą ustawiamy na garnku w gotującą się wodą. Dodajemy cukier i wszystko ubijamy na parze mikserem, aż uzyskamy kremowo-białą, gęstą masę.

  2. Miskę z gorącą masą zdejmujemy z garnka i dalej miksujemy, aż krem będzie letni. 

  3. Miękkie masło ubijamy mikserem na puch i stopniowo dodajemy wystudzony krem jajeczny.

  4. Do gotowej masy dodajemy pozostałe składniki — wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki, posiekane migdały oraz czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy.

  5. Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na spód kładziemy wafel, a na nim równomiernie rozprowadzamy masę kokosową. Wierzch wyrównujemy i posypujemy wiórkami.

  6. Tak przygotowane ciasto Raffaello wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  7. Przed podaniem możemy udekorować je dodatkowo kuleczkami Raffaello. 

Ruszamy w kokosowe szaleństwo! Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł