Konfitura figowa - idealna do chrupiących grzanek z camembertem na jesień
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na konfiturę
Konfitura z fig to prawdziwy must have na jesienne przystawki. Wiele osób stosuje ten wykwintny dżem do kanapek, owsianek, puddingów oraz chrupiących grzanek w stylu włoskiej bruschetty.
Nasze serce skradła propozycja grzanki z oliwą z oliwek oraz camembertem. Na wierzch wykładamy konfiturę. Nie da się ukryć, że figi kojarzą się ze smakiem lata. Mają wyjątkowy smak i aromat. Warto ten przepis zrobić już dziś.
Jak zrobić szybko dżem z figi?
Do przygotowania pysznej konfitury z fig potrzebujemy:
- 2 kg fig
- 400 g cukru
- 2 duże pomarańcza (otarta skórka + sok)
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
Przygotowanie konfitury figowej jest bardzo proste. Na początku kroimy owoce na kilkanaście części. Wrzucamy wszystko do garnka i dodajemy skórkę z pomarańczy. Do tego dorzucamy sok z pomarańczy, cukier oraz cynamon.
Wszystko mieszamy i konfiturę gotujemy na małym lub średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia. Konfiturę gotujemy przez 1 godzinę aż do uzyskania dobrej gęstości. Przetwór przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcamy nakrętki i odstawiamy do góry dnem.