Canva.com

Konfitura gruszkowa z nutą pomarańczy. Idealna do naleśników i gofrów

Konfitura z gruszki aromatyzowana skórką pomarańczy nadaje się do pysznych, chrupiących naleśników na śniadanie. Uwielbiamy to połączenie, bo jest zdrowe i pyszne.

Składniki na konfiturę gruszkową

Gruszki są doskonałym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy C. Mają również imponującą ilość potasu i innych minerałów. Są niskokaloryczne, więc są świetnym sposobem na ograniczenie apetytu i zmniejszenie spożycia kalorii. Istnieją jednak odmiany gruszek o wyższej zawartości cukru niż inne.

Canva.com

Gruszki są również dobrym źródłem witaminy C, która jest ważna dla zdrowej skóry, włosów i kości. Inne korzyści zdrowotne obejmują zapobieganie ryzyku chorób serca i raka.

Do przygotowania konfitury potrzebujemy:

  • 4 kg gruszek
  • 2 szklanki wody
  • 4 szklanki cukru
  • 2 pomarańcze

Jak zrobić pyszny dżem?

  1. Gruszki obieramy dokładnie.
  2. Następnie łyżką usuwamy gniazda nasion.
  3. Gruszki przekładamy do garnka i zalewamy intensywnie wodą.
  4. Zaczynamy je gotować na małym ogniu przez 50 minut.
  5. Nie zapominajmy o tym, aby mieszać regularnie konfiturę.
  6. Gotujemy całość do czasu, aż owoce będą bardzo miękkie.
  7. Odlewamy wodę i gruszki przecieramy przez sitko.
  8. Pomarańczę ścieramy na tarce.
  9. Skórkę oraz sok dodajemy do gruszek.
  10. Łączymy całość z cukrem i gotową konfiturę przelewamy do wyparzonych słoiczków.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł