Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Konfitura jarzębinowa. Dodaj jeden składnik i delektuj się słodkim smakiem!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jarzębina jest doskonałym owocem na pyszne, jesienne przetwory. Dziś przygotujemy konfiturę jarzębinową z pysznym owocowym dodatkiem. To doskonałe nadzienie do naleśników, racuchów i słodkich wypieków.
Składniki na konfiturę jarzębinową
Canva.com
Jarzębina pięknie wygląda. Ma intensywny pomarańczowo-czerwony kolor. Nie każdy wie, że ma też doskonały smak. Dziś przedstawiamy wam pyszny przepis na konfiturę jarzębinową z jabłkiem. To właśnie dodatek jabłka całkowicie zmieni smak i doda trochę słodkości naszym przetworom.
Do przygotowania przetworów z jarzębiny i jabłek potrzebujemy:
- 1 kg przemrożonych owoców jarzębiny
- pół cytryny
- 80 dag cukru
- 3 jabłka
Przygotowanie konfitury krok po kroku
Zobacz także
- Owoce jarzębiny wsypujemy do garnka i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Do jarzębiny dodajemy cukier i wszystko podgrzewamy, aż puści aromatyczny sok.
- Do garnka dodajemy drugą część cukru i wszystko mieszamy.
- Smażenie powinno odbywać się przez 30 minut.
- W czasie gotowania owoców jarzębiny zbieramy pianę.
- Jabłka obieramy w kosteczkę i dodajemy do garnka z jarzębiną.
- Całość smażymy.
- Konfiturę odstawiamy aż wystygnie.
- Następnego dnia smażymy ją od nowa, aby uzyskała odpowiednią gęstość.
- Wyparzamy słoiczki i przekładamy nasz dżem do środka.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!