Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Konfitura z marchewki i pomarańczy. Idealny dodatek do zimowych ciast
Do przeczytania w ok. 1 min.
Czas na przygotowanie wybornej konfitury ze słodkiej marchewki i pomarańczy. To ciekawe połączenie smaków jest po prostu obłędne. Przepis pochodzi z przepiśnika naszej ukochanej babci Alinki.
Składniki na konfiturę marchewkową
Marchew to świetne warzywo do jedzenia. Mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym zdolność do obniżania ciśnienia krwi i pomocy w trawieniu. Marchew jest również bogata w witaminę A, witaminę B6, witaminę C, witaminę K, potas, magnez, żelazo i mangan.
Marchew jest doskonałym źródłem błonnika i może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Dodatkowo marchew może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi, utrzymując uczucie sytości przez dłuższy czas.
Canva.com
Do przygotowania konfitury potrzebujemy:
- 300 g marchwi
- 600 g pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 5 ziaren kardamonu
- 250 g cukru
- 50 ml wody
Zobacz także
Jak zrobić przetwory z marchewki i pomarańczy?
Canva.com
- Marchewkę obieramy i kroimy na małe plastry.
- Zalewamy wodą oraz sokiem z pomarańczy.
- Wszystko przelewamy do garnka i dusimy przez 20 minut.
- Miękką marchewkę blendujemy na gładki i jednolity mus.
- Do marchewki dodajemy pomarańcze, kardamon i całość mieszamy.
- Dodajemy cukier i zagotowujemy przez 3 minuty.
- Ciepłą konfiturą przelewamy do słoików.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Pasta marchewkowa na dwa sposoby!
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jak wykorzystać marchewki w ciekawy sposób? Pasta marchewkowa to doskonałe rozwiązanie! Ta zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnej pasty może być zarówno pysznym dodatkiem do kanapek, jak i głównym daniem. W tym artykule dowiesz się więcej o przepisach na pastę marchewkową, poradach dotyczących jej przygotowania oraz sposobach podawania.
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.