Krokiety z kapustą i pieczarkami o których marzysz!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami
Składniki:
- 1 opakowanie gotowych naleśników
- 1/2 główki białej kapusty
- 300g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowanie farszu
Najpierw należy przygotować farsz. Białą kapustę drobno poszatkować, a pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i czosnek i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać kapustę i pieczarki, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dusić na małym ogniu przez około 20 minut, aż kapusta zmięknie i zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 2: Przygotowanie naleśników
Naleśniki można przygotować samodzielnie, ale w tym przepisie skorzystamy z gotowych. Każdy naleśnik smarujemy farszem i zwijamy w kształt krokietów.
Krok 3: Panierowanie krokietów
Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Bułkę tartą mieszamy z solą i pieprzem. Każdy krokiet obtaczamy w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej.
Krok 4: Smażenie krokietów
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety z każdej strony na złoty kolor. Gotowe krokiety odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać krokiety z kapustą i pieczarkami?
Krokiety z kapustą i pieczarkami najlepiej podawać na ciepło, jako danie główne lub dodatek do barszczu. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Można je również podać z zieloną sałatą lub surówką z marchewki i jabłka.
Idealne krokiety? Poznaj kilka porad:
- Jeśli farsz jest zbyt rzadki, można dodać do niego ugotowany ryż lub kaszę.
- Jeśli farsz jest zbyt gęsty, można dodać trochę wody lub bulionu warzywnego.
- Przed panierowaniem krokietów, warto je schłodzić w lodówce przez około 30 minut - dzięki temu będą lepiej trzymały kształt podczas smażenia.
- Jeśli nie lubisz pieczarek, możesz je zastąpić innymi warzywami, np. papryką, cukinią lub bakłażanem.
Krokiety jak marzenia:
Krokiety z kapustą i pieczarkami to pyszne danie, które z pewnością zasmakuje każdemu. Przygotowanie ich jest łatwe i szybkie, a efekt końcowy zachwyci Twoich gości. Pamiętaj, żeby smażyć krokiety na złoty kolor i podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.