Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Krucha karkówka ze śliwką kalifornijską. Prawdziwa rozkosz dla wymagających
Do przeczytania w ok. 2 min.
Karkówka to jedno z najchętniej przygotowywanych mięs. Konsumenci wybierają je przede wszystkim dlatego, że jest pożywne, bogate w minerały i substancje odżywcze oraz dlatego, że pysznie smakuje. Nie bez znaczenia jest także fakt, że karkówkę przyrządzimy łatwo i na różne sposoby.
Możemy ją jeść zarówno na ciepło i na zimno. Sprawdzi się idealnie jako danie z grilla lub podana w formie pieczeni. Świetnym pomysłem jest przepis na karkówkę ze śliwką - będzie ona dobra jako danie na obiad ale też jako przekąska lub element półmiska z wędlinami. Do przygotowania tego mięsa możemy wykorzystać śliwki suszone lekko wędzone, dzięki którym mięso nabierze pełni aromatu.
Składniki
Aby przygotować to danie należy przygotować takie składniki jak: półtora kilograma karkówki (bez kości), dwadzieścia suszonych śliwek, 250 ml koniaku, dwie łyżki oliwy, cztery gałązki rozmarynu, dwie łyżki soli i łyżka pieprzu (najlepiej sprawdzi się pieprz świeżo zmielony).
Zobacz także
Przygotowanie
- Przygotowanie karkówki ze śliwkami zaczynamy od namoczenia śliwek w koniaku. W tym celu wkładamy je do małej miski, zalewamy alkoholem i minimalną ilością wody (tak aby były przykryte). Odstawiamy na pół godziny a później odsączamy.
- Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na trzy godziny. W mięsie robimy średnio głębokie i podłużne nacięcie. W tak przygotowane kieszonki wkładamy suszone śliwki.
- Obsmażamy mięso na rozgrzanej oliwą patelni - smażymy z każdej strony na rumiano. Studzimy i kładziemy na pieczeni rozmaryn. Mięso obwiązujemy białym sznurkiem i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika. Pieczemy przez dwie godziny. W tym czasie kilkukrotnie obracamy mięso na drugą stronę i polewamy wytopionym tłuszczem. Gdy będzie już upieczone, wyjmujemy z piekarnika, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na dwadzieścia minut do odstawienia. Przed podaniem pieczeni usuwamy z niej sznurek. Podajemy pokrojoną w plastry, z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Karkówka z grilla w marynacie piwnej. Najlepszy smak od lat!
Karkówka z grilla w marynacie piwnej to łatwy w wykonaniu przepis, który ma szansę stać się hitem sezonu grillowego. Aromatyczne mięso idealnie wpisze się w gusta miłośników intensywnych smaków. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 6 porcji.
Karkówka z grilla w marynacie z whiskey. Idealna dla miłośników mięsa!
Ta intensywna, aromatyczna marynata dodaje wyjątkowego smaku i charakteru mięsu, sprawiając, że karkówka z grilla staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Przedstawiamy przepis na karkówkę z grilla w marynacie z whiskey, który z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe.
Pyszna karkówka po cygańsku - idealna na niedzielny obiad [PRZEPIS]
Karkówka po cygańsku to jedno z tych dań, które łączą w sobie bogactwo smaków, aromatyczne przyprawy i soczyste mięso. To tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją wyjątkową kompozycję smakową.