Kuchenne #lifehacki na Wielkanoc. Tak przyrządzisz szybciej wszystkie dania
Do przeczytania w ok. 3 min.
W trakcie przygotowania dań wieloskładnikowych, kiedy obieramy, oczyszczamy, kroimy lub usuwamy gniazda nasienne, warto stworzyć coś na zasadzie linii produkcyjnej. Umyte jarzyny zostaw w cedzaku w zlewie, obok na blacie ustaw pojemnik na obierki i nóż jarzyniak. Następnie za stanowiskiem do obierania ustaw deskę do krojenia, ostry nóż, tarkę i miskę, aby wszystko wymieszać. Jeżeli rozdzielasz składniki, przygotuj kilka małych miseczek, do których pokroisz przygotowane jarzyny. Miseczki ustaw według kolejności dodawania do przygotowywanej potrawy. W przypadku przygotowywania kilku składników o małej objętości wykorzystaj talerz i ułóż na nim wszystko, czego potrzebujesz. Podobnie można postąpić z przyprawami. Przygotuj je wcześniej na talerzyku i dodawaj według potrzeby. Możesz też wymieszać wszystkie przyprawy w miseczce i dodać do dania gotową mieszankę. Sól i pieprz warto mieć w miejscu łatwo dostępnym.
Pracuj mądrze, a nie ciężko.
Wykorzystuj narzędzia, które masz w kuchni. Istnieje duży odsetek społeczeństwa, które nigdy nie użyło nożyc kuchennych, często dołączanych do zestawów noży. I to ogromny błąd, ponieważ dużo łatwiej i szybciej pokroić świeże zioła, suszone pomidory, anchois, oliwki czy cebulkę dymkę właśnie za pomocą nożyczek. I kolejnym ich atutem jest fakt, że składniki trafiają prosto do naczynia, nie brudzimy też deski do krojenia.
Kolejny fajny patent dotyczy oprószania mąką. Czynność, która generuje najwięcej bałaganu, w dodatku dość uciążliwego do wyczyszczenia. Pozbędziesz się tego problemu za pomocą torebki strunowej do przechowywania żywności. Wsyp do niej mąkę wraz z przyprawami i wrzuć kawałki mięsa. Szczelnie zamknij torebkę i wstrząśnij kilka razy dość energicznie. Plastry mięsa możesz oprószyć za pomocą sitka kuchennego, jednak wciąż uważam, że patent z torebką jest najlepszy.
Wykorzystuj swoje dłonie.
Czyste dłonie są doskonałym narzędziem do rozrywania liści sałaty, rozdrabniania pieczonego mięsa czy kruszenia sera. Dodatkowo liście sałaty, które nie są krojone nożem, zachowują dużo więcej witamin i składników mineralnych, ponieważ darcie nie powoduje uszkodzeń delikatnych liści.
Nie marnuj czasu na niepotrzebne czynności.
- Krótko mówiąc — nie obieraj warzyw, które tego nie wymagają. Młode wiosenne warzywa wystarczy porządnie wyszorować, pieczarki natomiast dokładnie oczyścić ręcznikiem papierowym. Dużo jarzyn zachowuje więcej witamin i składników mineralnych, kiedy są gotowane w łupinach. Jedynym wyjątkiem jest marchewka, którą zawsze obieramy, aby pozbyć się pozostałości pestycydów i innych nawozów sztucznych.
- Nie trać czasu na obieranie awokado, które chcesz zmiksować. Przetnij je na pół, wyciągnij pestkę i za pomocą dużej łyżki wydrąż miąższ prosto do miksera.
- Czosnek najszybciej obierzesz za pomocą noża. Zmiażdż szeroką częścią noża ząbek, a pogromca wampirów praktycznie sam wyskoczy z peleryny, później użyj praski. Potrzebujesz plasterków? Użyj małego ostrza umieszczonego z boku tarki.
Ekspresowe obieranie pomidorów, brzoskwiń i papryki
Pomidory i niektóre owoce można śmiało zanurzyć we wrzątku na dwie minuty, następnie przelać zimną wodą. Dzięki temu skórka bardzo łatwo odejdzie. Paprykę najlepiej opalić nad ogniem lub podpiec w piekarniku do momentu aż sczernieje. Po wystudzeniu skórka odejdzie bez problemu.