Canva

Kurczak marynowany w maślance z przepisu babci Irenki. Obłędny smak!

Kurczak marynowany w maślance to przepis, który brzmi dość niecodzienne, ale w rzeczywistości to właśnie ta nietypowa marynata zapewnia mu wyjątkową soczystość, złocistą skórkę i znakomity smak. Jak go przygotować?

Składniki na kurczaka w maślance

  • 1 surowy kurczak
  • 2 łyżki soli
  • 1 litr maślanki
  • Pieprz
  • Niewielka ilość oleju

Sposób przygotowania kurczaka w maślance

  1. Kurczaka dokładnie wypłucz, odetnij kawałki tłuszczu i wyciągnij pęsetą małe piórka. Po tym osusz go papierowym ręcznikiem.
  2. Wymieszaj maślankę z solą i przelej ją do worka strunowego lub naczynia, do którego możesz włożyć kurczaka w taki sposób, aby cały pokryty był maślanką.
  3. Kurczak musi się marynować przez całą dobę. Trzeba go wyciągnąć z lodówki godzinę przed pieczeniem i sprawić, żeby marynata ociekła. Nie ma potrzeby, aby go wycierać.
  4. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni, a blachę włóż na sam środek.
  5. Posmaruj olejem naczynie żaroodporne i włóż do niego kurczaka. Powinien się piec przez 10 minut w 225 stopniach, a później 20 minut w 200 stopniach. Po upływie tego czasu obracamy kurczaka na drugą stronę w naczyniu i pieczemy przez kolejne 30 minut.

Przepis babci Irenki sprawdza się na każdy niedzielny obiad.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł