Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Kurczak w szampanie. Niezwykłe połączenie smaków, które zaskoczy Twoje kubki smakowe
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kurczak pieczony w szampanie to przepis rodem z Francji, który sprawdzi się jako danie na specjalne okazje czy kolację we dwoje. Jak go przygotować? Poniżej znajdują się instrukcje pozwalające na przygotowanie 4 porcji.
Składniki na kurczaka w szampanie
- 4 udka z kurczaka
- 6 szalotek
- 200g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka szampana
- Tymianek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania kurczaka w szampanie
Canva.com
- Udka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i odkrój z nich nadmiar tłuszczu. W każdym z nich od spodu zrób nożem kieszonkę na pół szalotki.
- Szalotki obierz. Dwie przekrój na pół, a połówki włóż do kieszonek w kurczaku, a resztę posiekaj w drobno.
- Pieczarki obierz lub oczyść i pokrój w plasterki. Razem z posiekaną szalotka ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego i przyprósz solą z pieprzem.
- Kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni i obsmaż kurczaka po kilka minut z dwóch stron. Dolej szampana i po kilku minutach mięso razem z sosem przełóż do naczynia żaroodpornego z szalotką i pieczarkami.
- Dodaj tymianek. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz kurczaka przez 40 minut. Kilka razy w trakcie pieczenia podlewaj mięso sosem.
- Tak przygotowany kurczak najlepiej smakuje razem z sałatkami na bazie rukoli lub jarmużu.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Z czym podać kurczaka?
Podanie odpowiedniego dodatku do kurczaka może sprawić, że danie nabierze zupełnie nowego smaku i charakteru. Wybór odpowiednich składników może zależeć od preferencji smakowych i sezonowych dostępności. Oto kilka pomysłów na to, z czym podać kurczaka, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie.