Kurczak Generała Tso z ryżem na talerzu. Obok pałeczki
canva.com

Kurczak Generała Tso: WOW!

Kurczak Generała Tso to danie, które powstało w wyniku połączenia kuchni chińskiej i amerykańskiej. Charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem, a jednocześnie jest proste w przygotowaniu. Przedstawiamy przepis na pysznego kurczaka Generała Tso, który z pewnością zachwyci twoją rodzinę.
Reklama

Kurczak Generała Tso przepis na wyjątkowe danie

Składniki:

  • 500 g udźca kurczaka (300 g samego mięsa bez skóry i kości)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki chili w płatkach lub 2 suszone papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • około 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka miodu
  • 4 łyżki octu - najlepiej ryżowego
  • około 8 łyżek sosu sojowego
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 30 g wody
  • sól
  • pieprz
 Kurczak Generała Tso z żółtym ryżem na białym półmisku
canva.com

Przygotowanie:

1. Przygotowanie mięsa:

Udka z kurczaka obieramy ze skóry, oddzielamy kości, a mięso kroimy w mniejsze kawałki. Następnie przygotowujemy marynatę.

2. Przygotowanie marynaty:

Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy, dodajemy do pozostałych składników. Dokładamy sos sojowy, miód, ocet ryżowy, wodę oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy.

3. Przygotowanie panierki:

W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, chili oraz szczyptę soli i pieprzu. W drugiej misce ubijamy jajko z proszkiem do pieczenia.

4. Smażenie:

Kawałki kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie w panierce z mąki ziemniaczanej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

5. Przygotowanie sosu:

Reklama

W oddzielnym rondlu mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, koncentrat pomidorowy, wodę oraz starty na tarce imbir i czosnek. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę papryczki chili oraz miód. Całość gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty, aż sos nabierze intensywnego smaku i aromatu.

6. Przygotowanie surówki:

Do miski wrzucamy drobno pokrojone warzywa takie jak marchew, kapustę, cebulę oraz ogórek. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość mieszamy.

Jak podawać kurczaka Generała Tso?

Podać można z ryżem lub z makaronem ryżowym. Do dania doskonale pasuje również pikantna sałatka z warzyw.

 Kurczak Generała Tso w chińskim talerzu. Z tyłu dwie miseczki z przyprawami, czajniczek na chińską herbatę i kubeczek
canva.com

Porady:

  • Jeśli nie przepadamy za ostrą żywnością, można zrezygnować z papryczek chili.
  • Marynatę można przygotować wcześniej, np. w ciągu dnia, a mięso marynować przez całą noc, aby osiągnęło jeszcze lepszy smak.
  • Kawałki kurczaka przed panierowaniem można obtoczyć w mące pszennnej, dzięki czemu będą bardziej chrupiące.
  • Jeśli nie mamy mąki kukurydzianej, można użyć mąki ziemniaczanej lub mąki pszennej.
  • Sos sojowy najlepiej wybrać japoński lub chiński, ponieważ mają one intensywniejszy smak i aromat niż sosy z supermarketu.

Pyszne danie w kilka minut

Kurczak Generała Tso to danie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni azjatyckiej. Jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem.

Warto spróbować go w domowym zaciszu, aby przekonać się, że prawdziwy smak kuchni chińskiej można osiągnąć w swojej kuchni.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama