Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Łatwa pizza neapolitańska – z domowego piekarnika. Już nigdy nie zrobisz innej
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tradycyjna pizza neapolitańska jest wyjątkowa. Lekkie, puszyste i dobrze wyrośnięte ciasto jest doskonałą bazą do pysznych, włoskich składników. Jak zrobić idealną pizzę rodem z Neapolu we własnym piekarniku?
Pyszne składniki na pizzę
Canva.com
Do przygotowania ciasta na pizzę z Neapolu potrzebujemy:
- 600 g mąki typu 00
- 450 ml wody w temp. pokojowej (najlepiej źródlanej)
- mniej niż ¼ łyżeczki suszonych drożdży instant
- 4 płaskie łyżeczki soli
- opcjonalnie: semolina durum lub drobna kaszka po podsypywania
Dodatkowo potrzebujemy kilku składników na sos i ulubione dodatki:
- 1 puszka (ok. 390 g) włoskich pomidorów w całości lub pokrojone
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- duża szczypta soli i cukru
- oliwa z oliwek extra vergine do polania pizzy przed pieczeniem
- mozzarella (ok. 200 g)
- + ulubione składniki - salami, kapary, papryka marynowana
Zobacz także
Idealne ciasto, doskonały smak
Canva.com
Pizza neapolitańska jest uznawana za najlepszą na świecie. To jedno z tych włoskich dań, które wyróżnią się małą ilością składników, a doskonałą i najwyższą jakością. Jest kilka składników, które powinny zawsze pojawić się obowiązkowo na takiej pizzy, tj. pomidory z San Marzano oraz mozzarella z bawolego mleka.
- Do dużej miski wlewamy odpowiednią ilość wody. Dodajemy drożdże.
- Dalej dodajemy mąkę i wszystko mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
- Dosypujemy mąkę oraz sól.
- Bardzo ważne jest, aby odstawić ciasto pod suchą ściereczką na minimum 18-24 godzin. To czas odpowiedni, aby nasze ciasto rozwinęło siatkę glutenową.
- Po tak długim czasie ciasto dzielimy na 4 części i rozciągamy w palcach. Pamiętajmy, aby ciasto na pizzę wyciągnąć minimum 4 godziny przed pieczeniem.
- Pomidory z San Marzano blendujemy z solą i cukrem. Otrzymamy błyskawiczny sos.
- Na pizzę wykładamy sos pomidorowy, mozzarellę, ulubione składniki i pieczemy w 300 stopniach praz 4 minuty.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ravioli ze szpinakiem - przepis na pyszne danie z kuchni włoskiej
Czy kiedykolwiek próbowaaś ravioli ze szpinakiem? To wyjątkowe danie włoskie, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ravioli to małe kieszonki z ciasta, wypełnione różnorodnymi nadzieniami. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest ravioli ze szpinakiem. W tej przepysznej kombinacji spotykają się delikatne ciasto i soczysty szpinak, tworząc idealne danie dla miłośników kuchni włoskiej.
Ciasteczka Amaretti: Migdałowy raj odkryty!
Ciasteczka Amaretti to pyszne włoskie delicje, które są znane na całym świecie ze swojego intensywnego smaku migdałowego i chrupiącej konsystencji. W tym artykule podzielimy się przepisem na te wyjątkowe ciasteczka oraz kilkoma poradami i ciekawostkami na temat ich historii i popularności.
Sałatka z burratą - odkryj tajemnice włoskiej kuchni
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające i pełne smaku danie, to sałatka z burratą będzie idealnym wyborem. Ta włoska przekąska, składająca się z kremowego sera burrata, świeżych pomidorków koktajlowych, aromatycznego oregano i oliwy extra virgin, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę z burratą, jak ją podawać oraz kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania.