Pierś z kurczaka na obiad? Pokochasz ten przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Marynata to podstawa!
Jeśli chcesz, żeby mięso było wyjątkowo kruche i aromatyczne, trzeba je wcześniej zamarynować. Dotyczy to również delikatnego kurczaka. Dzięki temu będzie on bardziej soczysty.
Nie musi on jednak spędzić dużo czasu w marynacie. Wystarczą 2, maksymalnie 3 godziny.
W poniższym przepisie został wykorzystany jogurt, świetnie sprawdzi się jednak też mleko z cebulą albo musztarda z miodem.
Pierś z kurczaka na obiad — co jest potrzebne?
Jak było wspomniane wcześniej, jogurt da się zastąpić mlekiem. Dobrze jest wtedy wkroić do niego cebulę.
Jak przyprawy można użyć gotowej mieszanki curry lub specjalnej przyprawy do kurczaka.
Jeśli ktoś lubi kurczaka w pikantnej wersji, dobrze dodać dużo pieprzu i słodką paprykę zastąpić ostrą.
- 0,5 kg filetu z kurczaka
- 1 kubeczek jogurtu
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka na obiad — banalny przepis
Kurczaka trzeba umyć, osuszyć. Przekroić na mniejsze kawałki, tak, żeby można z nich zrobić kotlety. Każdy kawałek mięsa należy lekko zbić tłuczkiem. Najlepiej między kurczakiem a tłuczkiem położyć kawałek folii, żeby nie woda z mięsa nie chlapała dookoła.
Następnie powinno się przygotować marynatę — jogurt trzeba połączyć z solą, pieprzem i słodką papryką. W tej mieszance należy zanurzyć filet. Całość po przykryciu, trzeba schować do lodówki. Po dwóch godzinach mięso powinno się wyjąć z lodówki, oczyścić z namiaru marynaty i obtoczyć w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej.
I już! Można smażyć!
Patelnia i olej muszą być porządnie nagrzane. Kolety z piersi kurczaka smaży się z obu stron.
Z czym podawać pierś z kurczaka na obiad?
Oczywiście najlepsza będzie z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i surówką. Świetnie sprawdzą się też frytki i grillowane warzywa.
Można też podać do kurczaka sam ryż i jakąś lekką sałatkę.