Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Lekka sałatka z tuńczyka na wielkanocny stół. Tak robi ją moja ciocia Basia
Do przeczytania w ok. 1 min.
Święta Wielkanocne bez dwóch zdań najbardziej kojarzą się z wiosennym przebudzeniem. Kolorowe, strojne koszyczki wielkanocne, elegancko przystrojone stoły pełne wielkanocnych potraw i przystawek. Świetny przepis dla osób poszukujących urozmaiceń. Ten przepis jest bardzo szybki i nie wymaga dużo pracy. Jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych świątecznych sałatek.
Składniki na sałatkę z tuńczyka
- pół główki sałaty masłowej
- 4 średnie jajka
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- spora garść czarnych oliwek bez pestek
- puszka kukurydzy
- 3 duże łyżki małych marynowanych cebulek
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy
Przygotowanie sałatki - tuńczyk w lekkiej wersji
- 4 jajka dokładnie umyj i ugotuj na twardo. Wyciągnij do ostudzenia, a następnie obierz jajka ze skorupek.
- Sałatę i pęczki świeżych ziół dokładnie umyj i osusz w suszarce do sałaty.
- Kukurydzę, cebulki i tuńczyka przełóż na sitko do odsączenia z zalewy.
- Przygotuj dużą miskę i wrzuć do niej poszarpane dłońmi liście sałaty masłowej. Tuńczyka rozdrobnij widelcem i dodaj do sałaty wraz z odsączoną kukurydzą. Dodaj pokrojone w drobne plasterki oliwki. Pęczki koperku i szczypiorku drobno posiekaj i dodaj do sałaty. Następnie dodaj mini cebulki, dopraw solą i pieprzem do smaku, wyciśnij sok z połowy cytryny i wraz z porcją oleju rzepakowego dodaj do sałatki. Wymieszaj wszystko razem i dodaj ćwiartki ugotowanych na twardo jajek. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tabbouleh - zdrowa, smaczna i łatwa sałatka, którą pokochasz
Tabbouleh to orzeźwiająca sałatka, której historia zaczęła się w Libanie, a z czasem stała się rozpoznawalna na całym Bliskim Wschodzie i w Europie. Nazwa tabbouleh wywodzi się z języka arabskiego i ma związek ze słowem „taabil”, które oznacza coś przyprawionego. Potrawa ta znana jest jeszcze od czasów starożytnych, chociaż dzisiejszy przepis na tabbouleh uległ sporym modyfikacjom.
Sałatka z burratą - odkryj tajemnice włoskiej kuchni
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające i pełne smaku danie, to sałatka z burratą będzie idealnym wyborem. Ta włoska przekąska, składająca się z kremowego sera burrata, świeżych pomidorków koktajlowych, aromatycznego oregano i oliwy extra virgin, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę z burratą, jak ją podawać oraz kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania.
Sałatka z sałaty lodowej - prosta i pyszna
Sałatka z sałaty lodowej to idealne danie na letnie dni. Świeża, chrupiąca sałata lodowa w połączeniu z innymi smakowymi składnikami tworzy doskonałą surówkę, która idealnie komponuje się z różnymi rodzajami obiadów. W tym artykule podzielimy się przepisem na sałatkę z sałaty lodowej, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku praktycznych porad.