Mają w sobie wapń i żelazo. Warto je włączyć do diety na co dzień
Do przeczytania w ok. 2 min.
W jajkach na pewno nie brakuje zróżnicowanych i jakże korzystnych dla organizmu substancji odżywczych.
Są źródłem witaminy z grupy B, pełnowartościowego białka złożonego ze wszystkich niezbędnych aminokwasów (w tym oczywiście i tych niewytwarzanych naturalnie przez organizm), cynku, selenu i wielu innych minerałów. Zawartość tych wszystkich związków pozwala im zabezpieczać układ sercowo-naczyniowy, chronić serce i tym samym zapobiegać chorobie wieńcowej oraz nadciśnieniu. Jest coraz więcej przesłanek, które mogą świadczyć o tym, że cholesterol zawarty w jajkach nie działa tak samo co cholesterol zawarty w tłuszczach trans pochodzących głównie z utwardzonych tłuszczów roślinnych. Jajka mają w sobie także wapń i... żelazo. Mogą stanowić dobre źródło żelaza dla tych osób, które nie chcą spożywać mięsa, ale nie unikają jedzenia wszystkich produktów odzwierzęcych.
Dlaczego warto jeść jajka?
Kolejna ich ważna własność to niezwykle niska kaloryczność zwłaszcza w porównaniu do tego, jak bardzo sycą one organizm. Jedno jajko w rozmiarze M to mniej niż siedemdziesiąt kalorii, dlatego nawet jeśli zje się trzy takie jajka w ramach jednego posiłku, wciąż wprowadzi się do organizmu ilość kalorii niższą od tej zawartą chociażby w większym czekoladowym batoniku. No a trudno w ogóle porównywać wartości odżywcze batonika do wartości odżywczych zdrowych i pożywnych jajek. Niezależnie od tego, czy wybiera się lekką jajecznicę na oliwie, jajka gotowane czy też jajka w omlecie, tego typu potrawy zawsze będą dobrym urozmaiceniem diety. Jajka właściwości odżywcze są tak dobre, że naprawdę szkoda z nich nie skorzystać.