Makaron na słodko z truskawkami - smak dzieciństwa z przepisu babci Kasi
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis babci Kasi na makaron na słodko
Podany przepis pozwala na przygotowanie czterech solidnych porcji makaronu. Oczywiście ilości poszczególnych składników można dopasować pod siebie, jeżeli chce się, by potrawa miała mniej lub też więcej kalorii i była lżejsza lub bardziej treściwa. Najpierw w lekko osolonej wodzie należy ugotować ok. 300 gramów makaronu. Do dań słodkich pasuje głównie makaron pszenny, przede wszystkim ten w formie świderek lub kokardek, choć tak naprawdę nawet spaghetti może się sprawdzić, bo to wszystko zależy od własnych indywidualnych upodobań. W oddzielnej misce przygotowuje się natomiast truskawkowy mus. Około pół kilograma świeżych truskawek (lub mrożonych, wcześniej rozmrożonych) zmiksować lub zblendować blenderem z dużym opakowaniem jogurtu greckiego albo gęstego jogurtu naturalnego i mniej więcej czterema płaskimi łyżkami cukru. Makaron na słodko lubi się też z cynamonem, więc jest to dobry moment na to, aby wprowadzić go do masy, jeśli tylko ma się na to ochotę. Truskawkowym musem polewa się makaron wyłożony na talerze. Dla ozdoby i uzyskania jeszcze lepszego smaku każdą porcję można uzupełnić jeszcze pokrojonymi albo całymi truskawkami oraz listkami świeżej mięty, która wprowadzi do dania odrobinę rześkości.
W rzeczywistości podobny makaron na słodko można przygotować z dodatkiem niemalże dowolnie wybranych owoców. Zawsze najlepiej sprawdzą się jednak owoce jagodowe, czyli jeśli nie truskawki, no to np. jagody albo porzeczki lub maliny. Ten przepis babci zawsze się sprawdza!