Makaron z pieprzem i serem – nigdy nie robiłaś szybszego dania!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Makaron z pieprzem i serem – składniki
Który dzień tygodnia jest dla Ciebie najbardziej wymagający? Zazwyczaj w większości domów jest to poniedziałek i to właśnie wtedy każda gospodyni domowa szuka takich inspiracji na obiad, które nie są zbyt wymagające. Ten makaron z pieprzem i serem nie wymaga ani wykorzystania wielkiej ilości składników, ani też poświęcenia jego przygotowaniu dużej ilości czasu. Jednym słowem – jest wprost idealny dla każdej, zabieganej pani domu, która jednocześnie chce gotować dla rodziny bardzo smaczne dania. Oto pomysł na szybki obiad z niczego.
A co będzie nam potrzebne to przygotowania naszego makaronu? Tylko kilka składników:
- Opakowanie makaronu do spaghetti
- Trochę oleju – mniej więcej 2,5 łyżki
- 100 g ulubionego sera, ale musi być wyrazisty w smaku
- 2 łyżki masła
- Około 2 łyżeczki pieprzu – wcześniej zmielonego. Najlepiej na świeżo
- Sól do smaku
Makaron z pieprzem i serem – przygotowanie
Na początek musimy przygotować spory garnek. Wlewamy do niego wodę – najlepiej od razu ciepłą. Dosypujemy sporo soli i gotujemy. W momencie gdy woda już bulgocze, wkładamy do niej cały makaron i pozostawiamy w niej tak długo, aż ugotuje się na półmiękko.
Odlewamy pół szklanki wody od gotowania makaronu i odstawiamy na bok.
Na patelnię wrzucamy olej, a także masełko i wszystko rozpuszczamy. Dosypujemy trochę więcej niż połowę pieprzu, a następnie połowę startego sera. Składniki łączymy ze sobą już przy wyłączonym palniku.
Odcedzamy makaron i dorzucamy go na patelnię. Wlewamy też odlaną wodę od gotowania makaronu. Dodajemy pozostałą część startego sera i wszystko dokładnie mieszamy.
Wykładamy na talerz, posypujemy resztą czarnego pieprzu i ozdabiamy zielona pietruszka lub bazylią.
Smacznego!