canva.com

Makaron z pieprzem i serem – nigdy nie robiłaś szybszego dania!

Masz ochotę na szybkie, proste danie bez większych udziwnień, ale zarazem nieziemsko smaczne Ten makaron z pieprzem i serem to świetny pomysł na szybki obiad, który przygotujesz maksymalnie w 20 minut – a może nawet i w kwadrans. Będziesz w szoku, że z tak banalnych składników, można wyczarować coś tak pysznego.

Makaron z pieprzem i serem – składniki

Który dzień tygodnia jest dla Ciebie najbardziej wymagający? Zazwyczaj w większości domów jest to poniedziałek i to właśnie wtedy każda gospodyni domowa szuka takich inspiracji na obiad, które nie są zbyt wymagające. Ten makaron z pieprzem i serem nie wymaga ani wykorzystania wielkiej ilości składników, ani też poświęcenia jego przygotowaniu dużej ilości czasu. Jednym słowem – jest wprost idealny dla każdej, zabieganej pani domu, która jednocześnie chce gotować dla rodziny bardzo smaczne dania. Oto pomysł na szybki obiad z niczego.

A co będzie nam potrzebne to przygotowania naszego makaronu? Tylko kilka składników:

  • Opakowanie makaronu do spaghetti
  • Trochę oleju – mniej więcej 2,5 łyżki
  • 100 g ulubionego sera, ale musi być wyrazisty w smaku
  • 2 łyżki masła
  • Około 2 łyżeczki pieprzu – wcześniej zmielonego. Najlepiej na świeżo
  • Sól do smaku
canva.com

Makaron z pieprzem i serem – przygotowanie

Na początek musimy przygotować spory garnek. Wlewamy do niego wodę – najlepiej od razu ciepłą. Dosypujemy sporo soli i gotujemy. W momencie gdy woda już bulgocze, wkładamy do niej cały makaron i pozostawiamy w niej tak długo, aż ugotuje się na półmiękko.

Odlewamy pół szklanki wody od gotowania makaronu i odstawiamy na bok.

Na patelnię wrzucamy olej, a także masełko i wszystko rozpuszczamy. Dosypujemy trochę więcej niż połowę pieprzu, a następnie połowę startego sera. Składniki łączymy ze sobą już przy wyłączonym palniku.

Odcedzamy makaron i dorzucamy go na patelnię. Wlewamy też odlaną wodę od gotowania makaronu. Dodajemy pozostałą część startego sera i wszystko dokładnie mieszamy.

Wykładamy na talerz, posypujemy resztą czarnego pieprzu i ozdabiamy zielona pietruszka lub bazylią.

Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł