Masz ochotę na coś zdrowego do pracy? Zrób zimowe curry z brokułem i jarmużem
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 2 szalotki,
- 5-centymetrowy kawałek świeżego imbiru,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 2-3 średnie ziemniaki,
- 2 łyżeczki mielonego curry,
- ½ łyżeczki suszonego imbiru,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki,
- ¾ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 brokuł,
- 200-215 g jarmużu,
- 2 średnie pomidory,
- 205 ml mleczka kokosowego,
- kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry.
Jak zrobić zimowe curry?
Przygotowanie – świeży imbir obierzmy, pokrójmy w bardzo drobną kostkę. Szalotki i czosnek obierzmy, pokrójmy. Następnie na patelni rozgrzejmy olej, włóżmy imbir, szalotkę i czosnek. Smażmy 2-3 minuty. Dołóżmy wcześniej obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki, smażmy 2-3 minuty. Dodajmy przyprawy: curry, suszony imbir, papryki, sól i świeżo zmielony pieprz.
Zamieszajmy i smażmy 90 sekund. Znów brokuł umyjmy i podzielmy go na mniejsze różyczki. Liście jarmużu umyjmy i osączmy. Wytnijmy grube włókna biegnące przez środek, a następnie pokrójmy. Pomidory pokrójmy w kostkę. Warzywa włóżmy na patelnię, wlejmy mleczko kokosowe i gotujmy do miękkości warzyw. Przed podaniem danie posypmy jeszcze posiekaną natką pietruszki albo kolendrą.
Dodatkowa uwaga – aby danie było bardziej pożywne, podajmy do niego na przykład ryż jaśminowy.