Canva.com

Masz ochotę na pizzę, a nie masz sosu pomidorowego? Tym go zastąpisz

Nie ma w Polsce bardziej lubianego włoskiego dania od pizzy. Wszyscy za nią przepadają - dzieci, młodzież, dorośli i starsi. Wszyscy chętnie zajadają się nią zarówno w porze obiadowej, w ramach alternatywy dla kotletach schabowego z surówką i ziemniakami, czy też podczas luźnego weekendu, na wieczornym spotkaniu ze znajomymi albo przy okazji wizyty w modnej restauracji.

Nawet ten tradycyjny przepis na pizzę można, a czasem wręcz warto zmodyfikować. Klasycznie wystąpi w nim sos pomidory, ale za tą klasyką nie zawsze trzeba podążać. Czym zastąpić zatem pokrycie wykonane ze zmielonych pomidorów podawanych wraz z przyprawami? To nasz ulubiony przepis z kuchni włoskiej!

Czym zastąpić sos pomidorowy?

Canva.com

Nawet w niektórych odmianach włoskiej pizzy klasyczny pomidorowy sos jest zastępowany tak zwanym sosem białym, czyli niczym innym, jak po prostu sosem śmietanowym, wykonanym ze śmietany łączonej z oliwą z oliwek oraz różnymi ziołami, na ogół bazylią i oregano. Sos ten występuje w popularnej pizzy typu bianca.

Bardzo często jest łączony z mięsnymi dodatkami, na ogół jakąś lepszą i chudszą szynką, która doskonale komponuje się właśnie ze śmietaną, a także świeżymi warzywami, które są jedynie delikatnie podpiekane wraz z serem i pozostałymi składnikami pizzy. Istnieje też opcja zastąpienia obu wspomnianych sosów wyłącznie samą oliwą z oliwek. Do tego pokrycia trzeba się przekonać, ale z kilku powodów warto to zrobić.

Oliwa z oliwek zamiast sosu?

Domowa pizza podana z samą oliwą z oliwek zamiast tłustego śmietanowego sosu będzie na pewno zdrowszą opcją. Oliwa bywa bardziej wartościowa nawet od sosu pomidorowego, bo choć on nie ma w sobie żadnych szkodliwych składników, to jednak oliwa jest dla organizmu bogactwem świetnych substancji odżywczych, wsród których pojawia się przede wszystkim duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Każdy powinien przygotowywać taką pizzę, jaka tylko najbardziej mu odpowiada. Nie warto jednak ograniczać się do znanych i powszechnie lubianych smaków. W kuchni chodzi o to, by właśnie odkrywać nowe rzeczy i z odwagą podchodzić nawet do tych mniej typowych rozwiązań.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł