Masz ochotę na pizzę, a nie masz sosu pomidorowego? Tym go zastąpisz
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nawet ten tradycyjny przepis na pizzę można, a czasem wręcz warto zmodyfikować. Klasycznie wystąpi w nim sos pomidory, ale za tą klasyką nie zawsze trzeba podążać. Czym zastąpić zatem pokrycie wykonane ze zmielonych pomidorów podawanych wraz z przyprawami? To nasz ulubiony przepis z kuchni włoskiej!
Czym zastąpić sos pomidorowy?
Nawet w niektórych odmianach włoskiej pizzy klasyczny pomidorowy sos jest zastępowany tak zwanym sosem białym, czyli niczym innym, jak po prostu sosem śmietanowym, wykonanym ze śmietany łączonej z oliwą z oliwek oraz różnymi ziołami, na ogół bazylią i oregano. Sos ten występuje w popularnej pizzy typu bianca.
Bardzo często jest łączony z mięsnymi dodatkami, na ogół jakąś lepszą i chudszą szynką, która doskonale komponuje się właśnie ze śmietaną, a także świeżymi warzywami, które są jedynie delikatnie podpiekane wraz z serem i pozostałymi składnikami pizzy. Istnieje też opcja zastąpienia obu wspomnianych sosów wyłącznie samą oliwą z oliwek. Do tego pokrycia trzeba się przekonać, ale z kilku powodów warto to zrobić.
Oliwa z oliwek zamiast sosu?
Domowa pizza podana z samą oliwą z oliwek zamiast tłustego śmietanowego sosu będzie na pewno zdrowszą opcją. Oliwa bywa bardziej wartościowa nawet od sosu pomidorowego, bo choć on nie ma w sobie żadnych szkodliwych składników, to jednak oliwa jest dla organizmu bogactwem świetnych substancji odżywczych, wsród których pojawia się przede wszystkim duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Każdy powinien przygotowywać taką pizzę, jaka tylko najbardziej mu odpowiada. Nie warto jednak ograniczać się do znanych i powszechnie lubianych smaków. W kuchni chodzi o to, by właśnie odkrywać nowe rzeczy i z odwagą podchodzić nawet do tych mniej typowych rozwiązań.