Canva.com

Masz ochotę na pizzę? Zrób ją na dyniowym spodzie!

Pizza na spodzie z dyni jest bardzo pyszna i zdrowa, bo nie zawiera glutenu. To doskonała propozycja na szybki obiad z niczego w jesiennym stylu.

Składniki na pyszną dyniową pizzę

Canva.com

Do przygotowania pysznej pizzy na zdrowym, dyniowym spodzie:

  • 700 g miąższu z dyni makaronowej / muscat
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • suszone zioła lub papryczka chili

Dyniowa pizza krok po kroku - fit przepis bez glutenu

Dynie to wszechstronne warzywo, które można stosować w różnych potrawach, od zup po sałatki. Są bogate w błonnik, co pomaga zapobiegać zaparciom i chorobom serca.

Dynie zawierają również beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem, który pomaga chronić przed rakiem i chorobami serca. Pestki dyni są dobrym źródłem cynku, który pomaga utrzymać układ odpornościowy. Pestki dyni zawierają również selen, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Canva.com
  1. Dynię kroimy na pół i układamy na blaszce do pieczenia.
  2. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni Celsjusza i pieczemy dynie przez 90 minut.
  3. Po tym czasie będziemy mogli z łatwością wydłubać nasiona i ostudzić dynie.
  4. Miąższ z dyni mieszamy z jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
  5. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  6. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i ciasto na pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Po 25 minutach mamy gotowy spód na pizzę. Dodajemy ulubione dodatki i zapiekamy przez 10 minut.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł