Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Mazurek miodowo-orzechowy: pyszne przepis na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wprawdzie do Świąt Wielkanocnych jeszcze trochę czasu, ale warto już teraz rozejrzeć się za przepisami na potrawy, które będziemy chcieli w tym roku wypróbować. Ten mazurek miodowo – orzechowy to prawdziwy sztos. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak go zrobić.
Dlaczego mazurek to potrawa wielkanocna?
Wiele osób uważa, że mazurek to nasze tradycyjne, polskie ciasto. A jednak nie i choć od siedemnastego wieku króluje na naszych stołach, to różne źródła mówią, że przywędrował do nas aż z Turcji.
Tak naprawdę, mazurek ma symbolizować koniec postu. To pewnego rodzaju prezent dla nas samych za to, że w tym wielkim poście byliśmy wytrwali. A mazurek naprawdę potrafi wywołać orgazm kulinarny. Dziś mamy dla Ciebie przepis na mazurek miodowo – orzechowy.
canva.com
Mazurek miodowo – orzechowy: jak zrobić?
Do tego mazurka niezbędne nam będą przede wszystkim orzechy włoskie. Ale potrzebujemy też szereg innych składników. Jakich konkretnie?
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kostka masła (240 g)
- 6 jajek
Co jest potrzebne do zrobienia masy?
- 400 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- Kostka masła
- 3 łyżki miodu
- 100 g cukru
- Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie w kulę i owijamy je fiolą spożywczą. Przez godzinę powinno się chłodzić w lodówce.
- Następnie układamy na blaszce papier do pieczenia. Na papierze wygniatamy ciasto, lub rozwałkowujemy je. Za pomocą widelca robimy drobne nakłucia.
- Teraz pora na masę. Masło wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier i miód. Gdy wszystko się rozpuści, dosypujemy orzechy.
- Wylewamy wszystko na ciasto i równo rozkładamy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni zaledwie na kwadrans.
- Prawda, że ten mazurek jest bardzo prosty do przygotowania? A smakuje naprawdę wyśmienicie!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Jak suszyć orzechy włoskie? Proste sposoby!
Witajcie, drogie czytelniczki! Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami naszymi najlepszymi poradami na temat suszenia orzechów włoskich. Jeśli jesteście ciekawe, jak przygotować te pyszne i zdrowe przekąski w domowym zaciszu, to ten artykuł jest dla Was! Przygotujcie się na mnóstwo cennych wskazówek i fascynujących ciekawostek na temat suszenia orzechów włoskich.
Nalewka z orzechów włoskich z przepisu dziadka Henia. Tego smaku nie da się zapomnieć
Przepis na nalewkę z orzechów włoskich dziadka Henia to prawdziwa perełka rodzinna, która łączy smak z nostalgią. Warto eksperymentować z różnymi przepisami, aby odkryć i zachować kulinarne dziedzictwo swojej rodziny. Przygotuj tę wyjątkową nalewkę i podziel się nią z najbliższymi.