canva.com

Mazurek miodowo-orzechowy: pyszne przepis na Wielkanoc

Wprawdzie do Świąt Wielkanocnych jeszcze trochę czasu, ale warto już teraz rozejrzeć się za przepisami na potrawy, które będziemy chcieli w tym roku wypróbować. Ten mazurek miodowo – orzechowy to prawdziwy sztos. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak go zrobić.

Dlaczego mazurek to potrawa wielkanocna?

Wiele osób uważa, że mazurek to nasze tradycyjne, polskie ciasto. A jednak nie i choć od siedemnastego wieku króluje na naszych stołach, to różne źródła mówią, że przywędrował do nas aż z Turcji.

Tak naprawdę, mazurek ma symbolizować koniec postu. To pewnego rodzaju prezent dla nas samych za to, że w tym wielkim poście byliśmy wytrwali. A mazurek naprawdę potrafi wywołać orgazm kulinarny. Dziś mamy dla Ciebie przepis na mazurek miodowo – orzechowy.

canva.com

Mazurek miodowo – orzechowy: jak zrobić?

Do tego mazurka niezbędne nam będą przede wszystkim orzechy włoskie. Ale potrzebujemy też szereg innych składników. Jakich konkretnie?

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kostka masła (240 g)
  • 6 jajek

Co jest potrzebne do zrobienia masy?

  • 400 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • Kostka masła
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  1. Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie w kulę i owijamy je fiolą spożywczą. Przez godzinę powinno się chłodzić w lodówce.
  2. Następnie układamy na blaszce papier do pieczenia. Na papierze wygniatamy ciasto, lub rozwałkowujemy je. Za pomocą widelca robimy drobne nakłucia.
  3. Teraz pora na masę. Masło wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier i miód. Gdy wszystko się rozpuści, dosypujemy orzechy.
  4. Wylewamy wszystko na ciasto i równo rozkładamy.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni zaledwie na kwadrans.
  6. Prawda, że ten mazurek jest bardzo prosty do przygotowania? A smakuje naprawdę wyśmienicie!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł