Canva.com

Męski przepis na pikantną karkówkę z grilla. W tej marynacie smakuje nieziemsko!

Sezon grillowy to dobra okazja, aby eksperymentować i skosztować zupełnie nowych wersji klasyków. Pikantna karkówka w glazurze z whisky przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych smaków. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 6 porcji.

Składniki na męską karkówkę w whisky

  • 1kg wieprzowej karkówki
  • 100ml whisky
  • 100ml pikantnego keczupu
  • 100g brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 ostra papryczka
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 100ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania męskiej karkówki w glazurze

  1. Obierz czosnek i cebulę, a z papryczki wyciągnij pestki. Posiekaj wszystko drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Po kilku minutach dodaj brązowy cukier i mieszaj aż się skarmelizuje.
  2. Dodaj na patelnię ocet balsamiczny, sos sojowy, cynamon, kmin rzymski i zagotuj wszystko aż ocet całkiem odparuje.
  3. Na patelnię wlej whisky i keczup. Gotuj glazurę aż zgęstnieje.
  4. Karkówkę umyj, osusz i odetnij nadmiar tłuszczu z zewnątrz. Pokrój ją w grube plastry, obtocz w glazurze i w zamkniętym pojemniku schowaj do lodówki na 12 godzin.
  5. Mięso smaż na tackach aluminiowych i przy obracaniu smaruj je nadmiarem pozostałej glazury.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł