Canva.com

Mini pizzerinki z cukinii - szybka i zdrowa przekąska. Jak zrobić je w 30 minut?

Mini pizzerinki to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie szybkie i jednocześnie spektakularne dania. Tym razem mamy do czynienia z przekąskami, które uświetnią każde spotkanie i staną się ciekawą alternatywą dla tradycyjnej włoskiej potrawy. Zdrowe pizzerinki są niezwykle proste w przygotowaniu, a co najważniejsze - smakują i prezentują się doskonale! Od czego zacząć?
Niezbędne składniki na mini pizzerinki
  • dwie średniej wielkości cukinie
  • tarta mozzarella
  • kilka plasterków salami
  • ser grana padano
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • cztery ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • zielone oliwki
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • suszone oregano

Sposób przygotowania pysznych pizzerinek

Canva.com

Przygotowanie pizzerinek należy zacząć od sosu. W tym celu do rondelka wlewamy oliwę, a następnie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku chwilach do całości dodajemy pomidorki i odrobinę oregano. W zależności od preferencji, można dodać odrobinę soli i pieprzu. Dodajemy również kilka poszatkowanych listków bazylii i całość gotujemy przez niecałe 20 min.

Następnie należy nagrzać piekarnik do około 220 stopni. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia umieszczamy umytą wcześniej i pokrojoną na plastry cukinię. Plastry należy posypać oregano, a następnie nałożyć na każdy z nich po łyżeczce sosu pomidorowego, na który nałożymy grana padano oraz mozzarellę. Na każdą z pizzerinek kładziemy również kawałeczki salami oraz oliwki. Blachę należy włożyć do piekarnika na niecałe 10 minut. Po wyciągnięciu można całość posypać bazylią. Pizzerinki doskonale smakują podawane na ciepło.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł