Canva.com

Miodek z mniszka lekarskiego — niezastąpiony na wzmocnienie odporności

Mniszek lekarski, błędnie nazywany mleczem, to roślina, która bujnie porasta nasze łąki, trawniki, wkrada się także na rabaty. W ogrodach mniszek traktowany jest jako chwast, ale ta wszędobylska roślina od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej oraz farmacji. Polecamy tradycyjny przepis na miodek z kwiatów mniszka, który wspomaga naszą odporność i korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

Dlaczego warto przygotować miodek z mniszka?

Miodek z mniszka lekarskiego nie jest prawdziwym miodem, ani nawet go nie zawiera. Tak zwany “miodek z mniszka” to syrop przygotowany na bazie kwiatów tej rośliny, wody oraz cukru. Kwiaty mniszka lekarskiego mają właściwości moczopędne, dlatego stosowane są przy problemach z obrzękami i zatrzymywaniem wody w organizmie. Wspomagają funkcjonowanie nerek, przez co pomagają w oczyszczaniu organizmu. Substancje w nich zawarte wspomagają także procesy wytwarzania żółci. Syrop z mniszka zalecany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych, ponieważ ma działanie rozkurczające mięśnie gładkie.

Canva.com

Jak przygotować miodek z mniszka lekarskiego? Instrukcja krok po kroku 

Do przygotowania miodku potrzebujemy same kwiaty mniszka — w pełni rozwinięte. Muszą być zbierane w miejscach czystych, daleko od ruchliwych szos, zakładów przemysłowych, pól nawożonych sztucznymi nawozami. Najlepiej wybrać się na wiosenną wycieczkę w góry i tam nazbierać złotych kwiatów na miodek.

Składniki na miodek z mniszka 

  • ok. 500 kwiatów mniszka lekarskiego

  • 1,5 l wody

  • 1 kg cukru

  • skórka z pomarańczy lub cytryny 

Canva.com

Przygotowanie miodku z mleczy (kwiatów mniszka) 

  1. Kwiaty płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do dużego rondla. Zalewamy 1 l przegotowanej, ciepłej wody. Odstawiamy na kilka godzin.

  2. Po tym czasie garnek z kwiatami ustawiamy na palniku, płyn doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut. Na końcu gotowania możemy dodać kawałek skórki cytrynowej lub pomarańczowej albo mieszankę tych skórek.

  3. Zagotowane kwiaty odstawiamy na ok. 24 godziny w chłodne miejsce. 

  4. Po upływie doby odcedzamy kwiaty z płynu i dokładnie je odciskamy. Do pozostałego wywaru dodajemy kilogram białego cukru i wszystko gotujemy ok. 2 godziny

  5. Gotowy miodek przelewamy do wyparzonych słoików, odwracamy je do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Z podanych składników otrzymamy ok. 0,5 l miodku z mniszka lekarskiego.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł