Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Lekki jak chmurka mrożony krem cytrynowy
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mrożony krem cytrynowy to wyjątkowo elegancki deser, który może zastąpić tort, lody lub tradycyjny suflet. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekt olśni gości nawet najbardziej wykwintnego przyjęcia. Polecamy przepis na cudownie lekki i wspaniale orzeźwiający mrożony krem cytrynowy.
Składniki na mrożony krem cytrynowy
- 4 cytryny
- 150 g cukru
- 6 jajek
- 3 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- szczypta soli
Mrożony krem cytrynowy — przygotowanie krok po kroku
Canva.com
- Cytryny dokładnie myjemy w gorącej wodzie, a następnie je osuszamy. Z trzech cytryn ścieramy skórkę na drobnym tarełku, a z ostatniej skórkę obieramy w postaci cieniutkich paseczków (zestu).
- Wyciskamy sok ze wszystkich cytryn, jednocześnie uważamy, aby oddzielić wszystkie pestki. Sok podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia!
- Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i czekamy kilka minut, aż napęcznieje.
- Tak przygotowaną żelatynę zalewamy ciepłym sokiem z cytryn i mieszamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Zostawiamy do wystygnięcia.
- Jajka dokładnie myjemy i na kilka sekund zanurzamy we wrzątku, aby pozbyć się bakterii.
- Oddzielamy żółtka od białek i wbijamy do oddzielnych misek.
- Do miski z żółtkami wsypujemy 100 g cukru i za pomocą miksera ubijamy kogel-mogel. Gdy żółtka są prawie białe, dodajemy otartą skórkę z cytryn i cienką strużką wlewamy wystudzony sok cytrynowy z żelatyną — masę cały czas miksujemy.
- Ubijamy schłodzoną kremówkę i delikatnie łączymy z ubitymi żółtkami — mieszamy szpatułką.
- Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy pozostałe 50 g cukru i dalej ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana stanie się lśniąca i błyszcząca. Taką pianę delikatnie mieszamy z żółtkami ze śmietanką.
- Miseczki, w których będziemy mrozić krem, smarujemy od wewnątrz odrobiną oleju rzepakowego lub oleju z pestek winogron i nakładamy do nich masę cytrynową.
- Wstawiamy do zamrażalnika na 3 godziny lub do lodówki na minimum 6 godzin.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Maseczka z miodu i cytryny. Wystarczy zrobić ją raz, a cera będzie piękna!
Połączenie tych dwóch składników tworzy potężną mieszankę oczyszczającą, nawilżającą i rewitalizującą. To proste, domowe rozwiązanie może dać spektakularne rezultaty, nadając twojej cerze zdrowy i promienny wygląd.
Top 2 pomysły na szybki deser bez pieczenia na lato. Zrobisz je ekspresowo!
Lato to doskonały czas na delektowanie się lekkimi, orzeźwiającymi deserami, które nie wymagają długotrwałego gotowania w gorącej kuchni. Jeśli szukasz szybkich, prostych i smakowitych pomysłów na słodki wypoczynek, mamy dla Ciebie trzy pyszne propozycje deserów bez pieczenia.
Ekspresowe deserki z mascarpone i truskawkami w szklance. Robię je co weekend!
Ekspresowe deserki z mascarpone i truskawkami w szklance - doskonały sposób na pyszne i efektowne przekąski! Nie tylko są one niezwykle łatwe do przygotowania, ale również świetnie się prezentują, idealne na przyjęcia, romantyczne kolacje lub po prostu jako sposób na słodkie rozkosze w weekend. Niezależnie od okazji, te smakowite szklankowe deserki na pewno zachwycą Twoje kubki smakowe i sprawią, że będziesz wracać po nie jeszcze i jeszcze.