Kawa mrożona — prosty przepis na genialny napój
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kawa mrożona — kilka możliwości
Ten napój można zrobić na kilka różnych sposobów. Dobry będzie zarówno w wersji z ekspresu, jak i rozpuszczanej. Można go pić zarówno z kostkami lodu, jak i śmietankowymi czy czekoladowymi lodami.
Do kawy na zimno można dodawać różne syropy lub po prostu cukier. Jeśli ktoś nie przepada za słodkimi napojami, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pominąć taki dodatek. Schłodzone mleko sprawi, że i tak picie będzie łagodne w smaku i przepyszne.
Kawa mrożona — sposób podania ma znaczenie
Taki napój najlepiej podawać w wysokich szklankach z grubego szkła. Dobrze je wcześniej trochę schłodzić w lodówce.
Warto też zwrócić uwagę na to, jak będzie nalewać się kawę. Mały strumień sprawi, że napój będzie się pięknie prezentować, nalanie z wysoka pozwoli uzyskać dużą pianę.
Kawa mrożona — potrzebne składniki
Tak jak było wcześniej wspomniane, można użyć zarówno kawy z ekspresu (najlepsze będzie wtedy espresso), jak i rozpuszczalnej. Tak naprawdę przygotowanie takiego mrożonego napoju z rozpuszczalnej mieszanki będzie dużo szybsze, a jednocześnie nadal uzyska się przepyszny smak.
Zamiast kostek lodu i mleka można użyć po prostu śmietnikowych lodów. Trzeba jednak zrezygnować wtedy z cukru.
- 1 szklanka mocnej kawy
- 3 łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki zimnego mleka
- 1 garść kostek lodu
Przepis — krok po kroku
Mocną czarną kawę trzeba wymieszać z cukrem i poczekać aż się rozpuści. Jeśli przygotowana esencja jest ciepła, należy poczekać, aż ostygnie. Następny krok to wymieszanie napoju z zimnym mlekiem.
Teraz trzeba wrzucić lód do schłodzonych szklanek a kawę nalać z wysoka, dużym strumieniem. Picie jest gotowe!