Kawa mrożona z kostkami lodu.
Canva

Kawa mrożona — prosty przepis na genialny napój

Potrzebujesz kofeiny i kochasz kawę, ale w upały jest Ci zbyt ciepło, żeby pić ją gorącą? Nic nie szkodzi! Zawsze możesz wypróbować jej mrożoną wersję, jest po prostu przepyszna i na pewno pomoże Ci się schłodzić. Przekonasz się, że kawa mrożona to coś, co jest banalnie proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle aromatyczne.
Reklama

Kawa mrożona — kilka możliwości

Ten napój można zrobić na kilka różnych sposobów. Dobry będzie zarówno w wersji z ekspresu, jak i rozpuszczanej. Można go pić zarówno z kostkami lodu, jak i śmietankowymi czy czekoladowymi lodami.

Do kawy na zimno można dodawać różne syropy lub po prostu cukier. Jeśli ktoś nie przepada za słodkimi napojami, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pominąć taki dodatek. Schłodzone mleko sprawi, że i tak picie będzie łagodne w smaku i przepyszne.

Kawa mrożona z lodami.
Canva

Kawa mrożona — sposób podania ma znaczenie

Reklama

Taki napój najlepiej podawać w wysokich szklankach z grubego szkła. Dobrze je wcześniej trochę schłodzić w lodówce.

Warto też zwrócić uwagę na to, jak będzie nalewać się kawę. Mały strumień sprawi, że napój będzie się pięknie prezentować, nalanie z wysoka pozwoli uzyskać dużą pianę.

Kawa mrożona — potrzebne składniki

Tak jak było wcześniej wspomniane, można użyć zarówno kawy z ekspresu (najlepsze będzie wtedy espresso), jak i rozpuszczalnej. Tak naprawdę przygotowanie takiego mrożonego napoju z rozpuszczalnej mieszanki będzie dużo szybsze, a jednocześnie nadal uzyska się przepyszny smak.

Zamiast kostek lodu i mleka można użyć po prostu śmietnikowych lodów. Trzeba jednak zrezygnować wtedy z cukru.

  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki zimnego mleka
  • 1 garść kostek lodu
Kawa mrożona, obok ziarna niezmielonej kawy.
Canva

Przepis — krok po kroku

Mocną czarną kawę trzeba wymieszać z cukrem i poczekać aż się rozpuści. Jeśli przygotowana esencja jest ciepła, należy poczekać, aż ostygnie. Następny krok to wymieszanie napoju z zimnym mlekiem.

Teraz trzeba wrzucić lód do schłodzonych szklanek a kawę nalać z wysoka, dużym strumieniem. Picie jest gotowe!

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama