Naleśniki z grzybami leśnymi. Oto sekret puszystego ciasta
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na naleśniki z grzybami
Do przygotowania pysznego ciasta naleśnikowego potrzebujemy:
- 210 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 ml wody mineralnej, gazowanej
- 1 szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Nadzienie do naszych pysznych naleśników stworzymy z:
- 300 g grzybów, borowików leśnych
- 1 marchewka
- 1 por, biała część
- 150 g cebuli
- 150 g sera żółtego
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- sól, pieprz
Jak zrobić pyszne naleśniki grzybowe?
Przygotowanie naleśników zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego. Mleko, jajka i sól łączymy w dużej misce. Dodajemy do tego wodę oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Ciasto naleśnikowe wylewamy na rozgrzewaną patelnię za pomocą chochelki i smażymy naleśniki na chrupiący, złoty kolor.
Czas zrobić farsz do naleśników z grzybów. Borowiki myjemy, oczyszczamy i siekamy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy oraz obieramy cebulkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i pora. Dodajemy grzyby i marchew. Wszystko razem dusimy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe i upieczone naleśniki smarujemy farszem. Zawinięte podsmażamy na maśle. Sekretem idealnie chrupiących naleśników jest obtoczenie ich w jajku oraz bułce tartej i podsmażenie jeszcze raz na złoty kolor. Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym.