Canva.com

Wypełnij naleśniki tym aromatycznym farszem. To będzie smakowity hit jesieni!

Jesień to czas, kiedy przyroda obdarowuje nas wieloma pysznymi smakołykami — owocami, warzywami i grzybami. Warto w tym czasie wykorzystać produkty sezonowe i przygotować z nich wspaniałe, pachnące potrawy. Polecamy przepis na cudowne naleśniki z bardzo aromatycznym nadzieniem, które sprawdzą się jako kolacja na ciepło!

Składniki na naleśniki z kurkami

Ciasto naleśnikowe
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 100 ml jasnego piwa (może być bezalkoholowe)
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Nadzienie z kurek
  • 200 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie serka śniadaniowego (naturalnego)
  • 1 łyżka świeżego koperku (posiekanego)
  • sok z ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki soli
  • biały pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Canva.com

Jak zrobić naleśniki z kurkami?

  1. Robimy ciasto na naleśniki. Mleko mieszamy z piwem i dodajemy całe jajko. Wszystko mieszamy trzepaczką lub krótko miksujemy. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i cukru. Jeszcze raz miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  2. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.
  3. W tym czasie przygotowujemy nadzienie z kurek. Grzyby oczyszczamy z piasku. Jeżeli mamy większe okazy, kroimy je tak, aby wszystkie były podobnej wielkości.
  4. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy ją, aby się zeszkliła.
  6. Dorzucamy grzyby i smażymy wszystko 10 minut.
  7. Usmażone grzyby mieszamy z serkiem śniadaniowym i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Dosypujemy również świeży koperek.
    Canva.com
  8. Rozgrzewamy płaską patelnię i smażymy cienkie naleśniki.
  9. Do każdego naleśnika nakładamy porcję farszu grzybowego i wiążemy je w sakiewki lub zwijamy w rulony.

Naleśniki z kurkami — pomysł na pyszną kolację

Aromatyczne naleśniki z kurkami, to świetny pomysł na kolację na ciepło. Takie danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom grzybów. W tym przepisie kurki możemy zastąpić innymi świeżymi grzybami leśnymi — prawdziwkami lub rydzami. Jeżeli nie mamy dostępu do grzybów leśnych, możemy wykorzystać poczciwe pieczarki, ale niestety smak już nie będzie ten sam. Zatem póki trwa sezon na świeże grzyby, korzystajmy z ich wyjątkowych walorów!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł