Nalewka z łuskanych orzechów włoskich – tajemny przepis babci
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nalewka z łuskanych orzechów włoskich – składniki
Przygotowanie tej naleweczki jest tak proste, że poradziłoby sobie z tym nawet dziecko. Jednak lepiej nie kusić losu i dzieci zaangażować co najwyżej do pomy przy obieraniu orzechów. Co będzie nam potrzebne do zrobienia nalewki?
- 1 litr spirytusu
- 1,3 litra wódki
- 1,5 kg orzechów włoskich
- 8 łyżek cukru
Nalewka z orzechów włoskich – przygotowanie
Orzechy włoskie można kupić już wyłuskane. Jeśli jednak planujesz trochę na nich zaoszczędzić, kup takie od rolnika, w skorupkach – w zbieranie orzechów prosto spod drzewa możesz zaangażować też swoje dziecko.
W domu obierz je ze skorupek i dokładnie zważ. Powinno ich być około 1,5 kilograma.
Następnie nasze orzechy dzielimy na mniejsze części – mogą być ćwiartki. Wkładamy je do dużego słoika i zalewamy wódką oraz spirytusem – wszystkie orzechy muszą być dokładnie przykryte.
No i teraz najtrudniejsze – tę naszą mieszaninę zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce, aż na 2 miesiące. Gdy ten czasu upłynie, odcedzamy naszą nalewkę. A do orzechów dosypujemy cukier i odstawiamy je na około miesiąc – tym razem jednak mieszamy je raz na jakiś czas. Po miesiącu odcedzamy orzechowo cukrowy syrop, który się wydzielił i dolewamy go do naszego alkoholu.
Wszystko przelewamy do butelek i znów odstawiamy w miejsce, do którego nie dochodzi światło. Najlepiej na kolejne 3 miesiące.
I tak… po pół roku można wreszcie cieszyć się smakiem nalewki z łuskanych orzechów włoskich. Czy warto tyle czekać? Przekonaj się! Ale gwarantujemy, że TAK!