canva.com

Nalewka z zielonych orzechów – sprawdzony przepis

Nalewka z zielonych orzechów włoskich to domowy specyfik, którzy jest lekarstwem na wiele różnych dolegliwości. Tak naprawdę, każdy powinien mieć w domu orzechówkę swojej roboty, by skorzystać z jej mocy zawsze wtedy, gdy pojawiają się jakieś problemy zdrowotne. A jaką ją zrobić? Oraz kiedy zebrać orzechy, by faktycznie nadawały się na nalewkę? Podpowiadamy!

Nalewka z zielonych orzechów – dlaczego warto ją pić?

Nalewka z zielonych orzechów nie jest raczej propozycją dla osób, które są koneserami smakowych alkoholi. Tutaj chodzi raczej o jej właściwości zdrowotne, bo taką nalewkę zdecydowanie warto mieć pod ręką w przypadku dolegliwości takich jak wzdęcia oraz niestrawność.

Pamiętajmy również, że może pomóc skutecznie oczyścić krew, a nawet wzmocnić nasz organizm. Także orzechówka ma całkiem sporo właściwości zdrowotnych, ale jej smak nie zachęca zbytnio do jej picia.

canva.com

Jak zrobić nalewkę z zielonych orzechów?

Aby zrobić orzechówkę z zielonych orzechów musimy zebrać orzechy w odpowiednim momencie. Zazwyczaj tą idealną datą będzie taki przełom końcówki roku szkolnego i rozpoczęcia wakacji, aczkolwiek tak naprawdę stan dojrzałości owoców zależy od tego, jaka mamy aurę za oknem. A czego konkretnie potrzebujemy do zrobienia naszej nalewki?

  • 100 sztuk zielonych, miękkich orzechów włoskich
  • 400 ml wódki
  • Litr czystego spirytusu
  • Mniej więcej 70-80 g białego cukru
  • Trochę ponad pół litra wody (około 600 ml)

Na początek dokładnie myjemy nasze orzechy, a później – razem ze skórką – przekrajamy je ostrym nożem na ćwiartki. Orzechy zebrane w odpowiednim czasie będą miękkie, więc powinno pójść łatwo.

Wkładamy wszystko na dużego słoika, który jest w stanie pomieścić taką ilość.

Następnie dosypujemy do naszego słoika połowę przygotowanego cukru, oraz dolewamy alkohole. Szczelnie zakręcamy i wstrząsamy słoikiem na tyle energicznie, aby cukier się rozmieszał.

Odstawiamy naszą mieszaninę w suche i ciemne miejsce (a najlepiej też chłodne) na około 60 dni. W tym czasie – średnio co 2 dni – potrząsamy energicznie słoikiem, aby wszystko „pracowało”.

Po dwóch miesiącach można już odcedzić naszą nalewkę. Płyn zlewamy ponownie do słoja, a w między czasie gotujemy wodę z resztą cukru. Powstanie nam syrop, który należy dolać do alkoholu – oczywiście po przestudzeniu.

Teraz nalewka z zielonych orzechów musi stać jeszcze przez miesiąc, a my wciąż musimy pamiętać, aby co 2-3 dni potrząsać energicznie słoikiem.

Po miesiącu ponownie wszystko odcedzamy przez gazę i odstawiamy na kolejnych 60 dni – do leżakowania.

Jak widać jest z tą nalewką trochę pracy, bo po 2 miesiącach, trzeba jeszcze odfiltrować ją przez filtr do kawy, ale wtedy można już przelać ją do buteleczek i korzystać z jej zdrowotnej mocy.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł