canva.com

Nie wiesz co zrobić z główki kapusty na obiad? Te gołąbki skradną Twoje serce

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby gołąbków. Z doświadczenia można powiedzieć, że to jedno z najbardziej lubianych dań polskiej kuchni. Gołąbki są nie tylko bardzo smaczne, ale także pożywne. Klasyczny przepis zna większość z nas i można powiedzieć, że wykonanie gołąbków jest dość pracochłonne, wymaga też sporo czasu.

Jeśli chcemy zjeść domowe gołąbki, ale nie mamy go zbyt wiele, powinniśmy skorzystać z prostego przepisu na gołąbki bez zawijania. Zarówno składniki, jak i sam proces przyrządzania gołąbków są do siebie podobne, nie musimy ich jednak zawijać, co pozwala przyrządzić je szybciej i na pewno łatwiej. Z produktów na gołąbki przygotowujemy kotlety, które smakują równie wybornie, co klasyczne gołąbki. Ten przepis mogą też wykorzystać osoby początkujące ponieważ wymaga mniejszych umiejętności kulinarnych niż tradycyjne gołąbki. Gołąbki bez zawijania zdecydowanie najlepiej smakują polane sosem oraz podane z gotowanymi ziemniakami. Koniecznie wypróbuj przepis na te gołąbki i przekonaj się, że są one nie tylko smaczne, ale też łatwe w przygotowaniu. Oto babciny przepis.

Składniki na zawijane gołąbki

Do przygotowania gołąbków wykorzystamy: pół kilograma białej kapusty, pół kilograma mielonego mięsa, dwie cebule, półtorej szklanki ryżu, pięć jajek, szklankę kaszy manny, trzy łyżki bułki tartej, dwie łyżki mąki pszennej, półtora litra bulionu, trzy łyżki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia, sól i pieprz.

Przepis na szybkie gołąbki zawijane

  1. Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kwadrans aż puści sok. Odciśnij.
  2. Obierz cebule, posiekaj i podsmaż na oleju. Wymieszaj dokładnie kapustę, mięso, ryż, podsmażoną cebulę, jajka, kaszę mannę, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszaj całość na gładką masę, z której uformuj kotlety.
  3. Obtocz je w mące i smaż na oleju z każdej strony. Ugotuj bulion.
  4. Usmażone gołąbki ułóż w garnku obok siebie i zalej gorącym bulionem.
  5. Gotuj przez pół godziny. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez kwadrans. Delikatnie wyjmij kotlety. Sos przecedź przez sitko i zagęść mąką.
  6. Gołąbki podawaj polane sosem. Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł