pexels.com

Nie wiesz, czy jajko jest świeże? Wykonaj ten test!

Nie ma nic gorszego, niż zepsute jajko! Może zniszczyć całe danie, a w szczególności ciasto. A jeżeli je rozbijesz, niemiło zaskoczy Cię bardzo nieprzyjemny zapach. Jeżeli jajka długo leżą w lodówce, koniecznie wykonaj szybki test, który proponujemy.

Jak sprawdzić świeżość jajka?

To wcale nie takie trudne, jak może się wydawać. Proponowany przez nas test jest bardzo szybki i zajmie Ci zaledwie chwilę, a pozwoli określić, czy jajko, które przechowujesz w lodówce nadaje się jeszcze do spożycia. Wystarczy, że użyjesz do tego wody...

To banalnie proste! Nalej zimnej wody do szklanki, a następnie umieść w niej surowe jajko. Teraz przyszła kolej na uważne obserwacje. Jeżeli jajko opadnie na dno i będzie ściśle leżało - jest świeże! Możesz je zatem wykorzystać do dowolnej potrawy i na pewno nie zaskoczy Cię przykrym smakiem, ani zapachem.

Jeżeli jajko jest zepsute i nie nadaje się do użycia będzie się unosiło na wodzie. Koniecznie je wyrzuć, tylko uważaj, aby nie uszkodzić jego skorupki, ponieważ cały Twój dom będzie nieprzyjemnie pachniał, a zapachu zepsutego jajka jest bardzo trudno się pozbyć!

pexels.com

Potrząśnij jajkiem

Jest jeszcze jeden pewny sposób na sprawdzenie świeżości jajek. Wystarczy, że po wyjęciu produktu z lodówki, potrząśniesz nim. Jeżeli słyszysz charakterystyczne chlupanie, to znak, że pod skorupkę dostało się powietrze. To może świadczyć o tym, że środek jest zepsuty. Takich jajek lepiej nie używać.

A jeżeli od kilku dni w Twojej lodówce leżą ugotowane jajka i zastanawiasz się nad tym, czy możesz wkroić je do sałatki - koniecznie zrób próbę smaku i węchu!

Jeśli jajka przechowujesz w odpowiedni sposób, w chłodnym miejscu, a najlepiej w lodówce, mogą zachować świeżość nawet przez miesiąc! Pamiętaj jednak o tym, żeby zawsze przed ich użyciem dokładnie to sprawdzić przy pomocy jednego z naszych sposobów.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł