Canva.com

Nie wyrzucajmy resztek ugotowanego ryżu. Zróbmy z nich coś pysznego

Zdarza się, że pomimo rozsądnego planowania naszych posiłków, (a dokładniej - ich ilości) pozostają po obiedzie lub kolacji resztki, z którymi nie wiemy co zrobić. Żal wyrzucić, gdyż jesteśmy nauczeni, że jedzenie należy szanować bez względu na zasobność portfela. Tylko co zrobić na przykład z ryżem, który po prostu pozostał po obiedzie?

O tym, że można przechować go w lodówce do dnia następnego wiemy doskonale, ale co dalej? Otóż, jeśli ugotowaliśmy zbyt wielką ilość ryżu możemy wykorzystać go do przygotowania sałatki ryżowej z zielonym ogórkiem. Jeśli jeszcze jej nie robiliśmy, to nadszedł czas, aby przekonać się o tym jak smakuje.

Składniki

  • ugotowany ryż
  • zielony ogórek
  • śmietana
  • sól i pieprz

Przygotowanie jest bardzo proste.

Canva.com

Należy umyć ogórek, obrać ze skórki i pokroić w kostkę niekoniecznie małą. Następnie połączyć z ryżem i wzbogacić wszystko odrobiną śmietany. Składniki starannie mieszamy i dodajemy do nich sól i pieprz. Prosto, szybko i smacznie. Tak przygotowany ryż możemy podawać jako dodatek do obiadu.

Możemy również "zaszaleć" z kreatywnym wykorzystaniem resztek ugotowanego ryżu i z powyżej podanego przepisu przygotować zapiekankę ryżową. Naczynie żaroodporne należy wysmarować olejem i przełożyć do niego ryż wymieszany z ogórkiem i śmietaną. Całą posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 15 minut. Nie wyrzucajmy od razu wszystkich resztek. Bądźmy kreatywni i zastanówmy się nad tym, czy można je wykorzystać w nowej kompozycji smakowej.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł