Nie wyrzucajmy resztek ugotowanego ryżu. Zróbmy z nich coś pysznego
Do przeczytania w ok. 1 min.
O tym, że można przechować go w lodówce do dnia następnego wiemy doskonale, ale co dalej? Otóż, jeśli ugotowaliśmy zbyt wielką ilość ryżu możemy wykorzystać go do przygotowania sałatki ryżowej z zielonym ogórkiem. Jeśli jeszcze jej nie robiliśmy, to nadszedł czas, aby przekonać się o tym jak smakuje.
Składniki
- ugotowany ryż
- zielony ogórek
- śmietana
- sól i pieprz
Przygotowanie jest bardzo proste.
Należy umyć ogórek, obrać ze skórki i pokroić w kostkę niekoniecznie małą. Następnie połączyć z ryżem i wzbogacić wszystko odrobiną śmietany. Składniki starannie mieszamy i dodajemy do nich sól i pieprz. Prosto, szybko i smacznie. Tak przygotowany ryż możemy podawać jako dodatek do obiadu.
Możemy również "zaszaleć" z kreatywnym wykorzystaniem resztek ugotowanego ryżu i z powyżej podanego przepisu przygotować zapiekankę ryżową. Naczynie żaroodporne należy wysmarować olejem i przełożyć do niego ryż wymieszany z ogórkiem i śmietaną. Całą posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 15 minut. Nie wyrzucajmy od razu wszystkich resztek. Bądźmy kreatywni i zastanówmy się nad tym, czy można je wykorzystać w nowej kompozycji smakowej.