Nudzą Cię pierniki z lukrem? Przygotuj pyszną polewę czekoladową!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co innego polewa przygotowana na bazie jakościowej mlecznej lub gorzkiej czekolady. Dekorowanie pierników czekoladą daje też więcej możliwości pod względem estetyki, albowiem taką gęstą masą dużo łatwiej rysuje się na ciastkach różnego rodzaju wzorki.
Gotowe polewy do pierniczków
W sklepach nie brakuje gotowych polew do wypieków. Zazwyczaj występują one w foliowych opakowaniach, które należy umieścić w garnku z gotującą się wodą na kilka minut, by rozpuścić ukrytą w nich masę, którą może być masa z białej czekolady, mlecznej czekolady albo też gorzkiej czekolady czy nawet czekolady o smaku toffi. Gotowe polewy zwykle mają jednak kiepskie składy.
Nieźle smakują, więc gdy już ewidentnie chce się pójść na łatwiznę, warto ich użyć, ale w każdym innym przypadku lepiej sięgnąć po zwykłą tabliczkę dobrej czekolady i samodzielnie ją rozpuścić - po prostu w kąpieli wodnej. Ciekawą kremową polewę można też przygotować za sprawą połączenia połowy kostki masła lub margaryny z cukrem pudrem, mlekiem oraz kakao.
Składniki powinno się podgrzać i w ten sposób ze sobą połączyć. Dzięki nim dekorowanie pierników czekoladą może okazać się nawet łatwiejsze, albowiem polewa przygotowana na podstawie tej receptury zawsze uzyskuje taką konsystencję, jaką się jej nada, bo łatwo można nią manewrować chociażby poprzez dodanie lub odjęcie kolejnej porcji cukru czy mleka.
A co zrobić, by nadać ciasteczkom ciekawego wyglądu?
Bardzo fajnym pomysłem będzie udekorowanie ich i ciemną, i białą czekoladą. Polewy należy ze sobą przeplatać, tworząc na wypiekach bajeczną zebrę. Dekorowanie czekoladą to naprawdę wspaniała zabawa, zwłaszcza dla tych, którzy lubią się z cukiernictwem i chętnie przesiadują w kuchni.