Canva
Wiesz, co trzeba dodać do barszczu bez zakwasu, żeby był pyszny? Podpowiadamy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nie ma to — jak tradycja! Czy w Twoim domu też króluje czerwony barszcz na Wigilii? A jeśli tak, czy potrafisz zrobić, zrobić wigilijny barszcz bez zakwasu? W naszym przepisie znajdziesz wskazówki jak go przygotować. Smacznego!
Reklama
Wigilijny barszcz bez zakwasu — co trzeba do niego dodać?
Kiedy nie używasz zakwasu, będzie potrzebne coś, co podkręci smak. Świetnie sprawdzi się ocet lub sok z cytryny. Jeśli planujesz dawać barszcz bardzo małym dzieciom na Wigilii, lepszy będzie sok z cytryny.
Składniki na czerwony barszcz
Możesz dać mniej czosnku. Jeśli podajesz barszcz dzieciom, zrezygnuj z grzybów. Cukier jest konieczny do przełamania smaku, nie można z niego zrezygnować.
- 1 kg buraków
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki octu
- 0,5 łyżki cytryny
- 0,5 garści suszonych grzybów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 jabłko
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 0,5 kawałka selera
- 1 por
- 2 l wody
Canva
Czerwony barszcz wigilijny — przepis krok po kroku
- Załóż buraki, umyj, obierz i przekrój na ćwiartki.
- Grzyby zalej szklanką wody i odstaw na chwilę.
- Marchewkę, selera i pietruszkę umyj, obierz, pokrój.
- Pora tylko umyj.
- Warzywa umieść w garnku, dodaj liście laurowe, czosnek, ziarna ziela angielskiego i grzyby.
- Zalej wodą i wodą po moczeniu grzybów.
- Gotuj przez jakiś czas, dodaj pokrojone jabłka i sok z cytryny.
- Na sam koniec dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem.
Z czym podawać czerwony barszcz wigilijny?
Świetnie smakuje z uszkami, jednak nie jest to niezbędny dodatek. Możesz zalać barszczem makaron albo… ziemniaki. W przypadku ziemniaków sprawdzi się też zabielenie zupy śmietaną lub śmietanką.
Popularne jest też dawanie czystego barszczu w filiżance oraz kładzenia na talerzyku obok pasztecików z kapustą i pieczarkami (bądź grzybami leśnymi).
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Barszcz grzybowy wigilijny - tradycyjna polska zupa na Wigilię
Barszcz grzybowy wigilijny to klarowna tradycyjna zupa grzybowa wigilijna, która stanowi nieodłączny element polskiego menu wigilijnego. Jest to aromatyczna i smakowita zupa, przygotowywana z suszonych grzybów, podawana z uszkami z farszem grzybowym lub łazankami. To danie jest nie tylko pyszne, ale także pełne tradycji i symboliki, które towarzyszą polskiej Wigilii.
Nie dajesz grzybów do barszczu? Podkręć smak tym owocem. Nie, nie chodzi o jabłko
Ciężko wyobrazić sobie Wigilię bez czerwonego barszczu. Niestety, jeśli podaje się tę zupę dzieciom, nie można dodawać do niej grzybów leśnych. A szkoda, bo świetnie podkręcają smak. Co możesz zrobić? Dodaj suszony owoc, który idealnie doprawi barszcz wigilijny bez grzybów.
Czerwony barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler
Czerwony barszcz z uszkami to coś, czego absolutnie nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole. Danie znane wszędzie i wszystkim. Jego największymi zaletami są przede wszystkim niepowtarzalny smak oraz wyjątkowy aromat, a dodatkowo można go przygotować na kilka różnych i nieskomplikowanych sposobów. Jak zrobić dobry barszcz wigilijny? Przepis Magdy Gessler jest zdecydowanie najlepszą odpowiedzią na to pytanie!
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl