Choinka i barszcz wigilijny bez zakwasu.
Canva

Wiesz, co trzeba dodać do barszczu bez zakwasu, żeby był pyszny? Podpowiadamy!

Nie ma to — jak tradycja! Czy w Twoim domu też króluje czerwony barszcz na Wigilii? A jeśli tak, czy potrafisz zrobić, zrobić wigilijny barszcz bez zakwasu? W naszym przepisie znajdziesz wskazówki jak go przygotować. Smacznego!
Reklama

Wigilijny barszcz bez zakwasu — co trzeba do niego dodać?

Kiedy nie używasz zakwasu, będzie potrzebne coś, co podkręci smak. Świetnie sprawdzi się ocet lub sok z cytryny. Jeśli planujesz dawać barszcz bardzo małym dzieciom na Wigilii, lepszy będzie sok z cytryny.

Składniki na czerwony barszcz

Możesz dać mniej czosnku. Jeśli podajesz barszcz dzieciom, zrezygnuj z grzybów. Cukier jest konieczny do przełamania smaku, nie można z niego zrezygnować.

  • 1 kg buraków
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki octu
  • 0,5 łyżki cytryny
  • 0,5 garści suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 jabłko
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 0,5 kawałka selera
  • 1 por
  • 2 l wody
Czerwony barszcz na Wigilię bez zakwasu.
Canva

Czerwony barszcz wigilijny — przepis krok po kroku

  1. Załóż buraki, umyj, obierz i przekrój na ćwiartki.
  2. Grzyby zalej szklanką wody i odstaw na chwilę.
  3. Marchewkę, selera i pietruszkę umyj, obierz, pokrój.
  4. Pora tylko umyj.
  5. Warzywa umieść w garnku, dodaj liście laurowe, czosnek, ziarna ziela angielskiego i grzyby.
  6. Zalej wodą i wodą po moczeniu grzybów.
  7. Gotuj przez jakiś czas, dodaj pokrojone jabłka i sok z cytryny.
  8. Na sam koniec dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem.

Z czym podawać czerwony barszcz wigilijny?

Świetnie smakuje z uszkami, jednak nie jest to niezbędny dodatek. Możesz zalać barszczem makaron albo… ziemniaki. W przypadku ziemniaków sprawdzi się też zabielenie zupy śmietaną lub śmietanką.

Popularne jest też dawanie czystego barszczu w filiżance oraz kładzenia na talerzyku obok pasztecików z kapustą i pieczarkami (bądź grzybami leśnymi).

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama