Canva.com

Obieranie papryki jest trudne? Wystarczy patelnia!

Masz ochotę na przystawkę z papryką w roli głównej, ale chcesz pozbyć się skórki? Mamy dla Ciebie prosty sposób, który pomoże ją ściągnąć!

Obranie papryki nie jest wcale trudnym wyzwaniem. Wystarczy, że dobrze się do tego przygotujemy i wykorzystamy to, co mamy w domu, czyli patelnię, piekarnik i nożyk. Papryka bez skórki - łagodna lub pikantna chili lub jalapeno będzie doskonałą bazą do sosów, przekąsek oraz przetworów.

Papryka a dieta wrzodowa

Canva.com

Na co dzień paprykę jemy, np. w sałatkach lub na kanapkach ze skórka i na surowo. Co zrobić jednak, gdy trzeba będzie obierać paprykę, np. w delikatnej diecie dla osób chorujących na choroby wrzodowe? W diecie wrzodowej wszystkie warzywa oraz owoce muszą być bez skórek i poddane obróbce termicznej. W innym wypadku chory może mieć problemy z żołądkiem lub dwunastnicą.

Obieranie papryki za pomocą patelni

  • Paprykę możemy łatwo obrać na podgrzanej patelni. Wystarczy, że paprykę natrzemy oliwą z oliwek i ułożymy na mocno rozgrzanej patelni do grillowania. Paprykę smażymy z obu stron, aż skórka będzie w pełni zwęglona. Czas smażenia to około 20 minut.
  • Przekładamy paprykę do dużego i wysokiego pojemnika. Paprykę szczelnie zamykamy w folii do pieczenia.
  • Po kilkunastu minutach usuwamy gniazdo nasienne. Palcami ściągamy skórkę.

Podobnie możemy zrobić także w piekarniku. Po wyciągnięciu papryki użyjmy jednorazowych rękawiczek oraz nożyka do ściągnięcia skórki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł