Obłędnie pyszna pasta z czosnku niedźwiedziego — musisz spróbować!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pasta z czosnku niedźwiedziego — różne wariacje
Pastę z czosnku niedźwiedziego można przygotować na różne sposoby. W najprostszej wersji wystarczy sam olej, czosnek niedźwiedzi i sól. Można jednak dodać do niego jeszcze inne składniki i podkręcić nieco smak.
Warto pamiętać o tym, że czosnek niedźwiedzi bardzo dobrze komponuje się z jajkiem.
Składniki potrzebne do pasty z czosnku niedźwiedziego
Do podanych produktów można jeszcze opcjonalnie dodać prażony słonecznik. Śmietanę spokojnie da się zastąpić jogurtem. Olej może być zarówno słonecznikowy, jak i rzepakowy. Sprawdzi się też oliwa, musi być jednak dość łagodna
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 garść startego sera
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka majonezu
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
Jak krok po kroku przyrządzić pastę z czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie takiej pasty nie zajmuje bardzo dużo czasu, trzeba jednak doliczyć moment na ugotowanie i ostudzenie jajek. Cała reszta to dosłownie chwila.
Jajka trzeba umieścić w rondelku z lekko osoloną wodą (dzięki soli skorupki nie powinny pękać). Kiedy woda zacznie wrzeć, gotować 8 minut. Potem natychmiast należy umieścić jajka w ziemnej wodzie, żeby ostygły.
Ugotowane jajka należy posiekać widelcem, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Następnie trzeba dodać śmietanę, olej i majonez, wymieszać. Na sam koniec posiekać czosnek niedźwiedzi, natkę pietruszki i połączyć z resztą składników. Pasta gotować!
Jeśli ktoś woli gładsze konsystencje — może wszystko zblendować.
Jak serwować pastę z czosnku niedźwiedziego?
Taką pastę najlepiej podawać z pieczywem — sprawdzi się zarówno ze świeżym, jak i chrupkim. Dobra też będzie do tostów, wrapów, czy naleśników.
Można też spróbować dodać ją do sałatki lub zjeść po prostu — łyżeczką.
A jak trzeba ją przechowywać? Koniecznie w lodówce i nie dłużej niż 2 dni.