canva.com

Ogórki małosolne - prosty przepis z super trikiem

Ogórki małosolne mają wielu fanów. Jest to jeden z ulubionych rodzajów przetworów - są chrupkie, soczyste, zdrowe i po prostu przepyszne. Ich przyrządzenie jest łatwe, trzeba poznać tylko kilka zasad. Dowiedz się jak zrobić ogórki małosolne i poznaj pewien trik.

Przepis na ogórki małosolne

Ogórki małosolne jak sama nazwa wskazuje są mniej słone od klasycznych ogórków kiszonych. Wybierając ogórki pamiętaj, że najlepiej smakują te z gruntu, wyhodowane bez sztucznych nawozów - inaczej stałyby się miękkie i rozpadające się. Ważne jest też to, aby używać do zasolenia zalewy tylko i wyłącznie niejodowanej soli kamiennej do przetworów.

A teraz super trik - aby zapobiec sytuacji, w której to wyjęty ogórek okazuje się w środku pusty wystarczy przed umieszczeniem w słoiku wszystkie ponakłuwać wykałaczką. Dzięki temu gazy wytwarzające się podczas kiszenia wydostaną się z wnętrza ogórka i pozostanie on zbity, jędrny i chrupiący!

Lista składników potrzebnych do wykonania ogórków małosolnych

Z podanych składników otrzymasz 3 litry ogórków małosolnych. Możesz użyć jednego dużego słoika lub kilku mniejszych.

  • 1 kg młodych ogórków gruntowych - wybierz małe ogórki
  • 6 gałązek kopru
  • 7 ząbków czosnku
  • 20 cm kawałek korzenia chrzanu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 7 liści laurowych
  • opcjonalnie liście chrzanu, liście porzeczki lub liście wiśni
  • 1 czubata i 1 płaska łyżka soli kamiennej do przetworów
  • 1 i 1/2 litra wody do zalewy plus woda do uprzedniego namoczenia ogórków
canva.com

Przepis na ogórki małosolne można urozmaicić dodając mniej typowe przyprawy takie jak: gorczycę, ziarenka pieprzu, orzechy włoskie, paprykę, tymianek, bazylię, estragon, a nawet miód.

Jak zrobić ogórki małosolne - instrukcja krok po kroku

Każdy może samodzielnie ukisić ogórki małosolne. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, a już po kilku dniach można delektować się ich smakiem.

  1. Przez 2-3 godziny mocz ogórki w zimnej wodzie, po czym dokładnie je umyj.
  2. Wymyj i wyparz słój lub słoiki.
  3. Wypełnij słój lub słoiki ogórkami - w dużym układaj słoiki na leżąco, co warstwę dodając pozostałe składniki, a w małych układaj ogórki pionowo, a dodatki wkładaj pomiędzy nie.
  4. Obierz ząbki czosnku i przekrój każdy na pół.
  5. Wymyj korzeń chrzanu i pokrój go na mniejsze, wąskie kawałki.
  6. Umieść w sposób opisany w punkcie drugim: gałązki kopru, przygotowany czosnek, kawałki chrzanu, ziele angielskie, liście laurowe oraz opcjonalnie liście chrzanu, porzeczki lub wiśni.
  7. Doprowadź wodę na zalewę do wrzenia i rozpuść w niej sól.
  8. Zalej słoną wodą ogórki, w taki sposób, aby zalewa dokładnie je przykrywała.
  9. Nałóż na każdy słoik gazę i zabezpiecz ją gumką recepturką. Poczekaj aż wszystko wystygnie.
  10. Tak przygotowane odstaw w zacienionym i dość ciepłym miejscu, na przykład do zamykanej szafki kuchennej.
  11. Gdy woda zacznie mętnieć, to znak, że ogórki małosolne są już gotowe do jedzenia. W zależności od temperatury trwa to około 2-5 dni.

Ogórki małosolne możesz też ukisić w kamiennym garnku, czyli w tak zwanej kamionce. Zawsze pamiętaj jednak, aby pilnować, by ogórki były całkowicie zanurzone - na przykład przykryte talerzykiem obróconym do góry nogami i obciążonym czystym kamieniem. Całość przykryj pokrywką od kamionki.

Proporcje soli możesz też nieznacznie zmieniać w zależności od smakowych upodobań. Zazwyczaj używa się 1 czubatą łyżkę soli na 1 litr wody. Po dwóch dniach kiszenia ogórki małosolne mają subtelny smak, jeżeli pokisisz je trochę dłużej, to uzyskają bardziej intensywny i słony smak. Można też zalać ogórki przegotowaną i ostudzoną słoną wodą, ale czas kiszenia się trochę wydłuży.

canva.com

Jeżeli nie zdążysz zjeść ogórków małosolnych w przeciągu kilku dni, to zamienią się w klasyczne ogórki kiszone. Jeśli chcesz tego uniknąć, a nie jesteś w stanie wszystkich spożyć w krótkim czasie, to wystarczy, że zakręcisz słoiki i schowasz do lodówki. Ogórki kiszone w kamionce możesz przelać do wyparzonego słoika, zakręcić i również schować do lodówki.

Zdrowe i pyszne ogórki małosolne

Doskonały smak ogórków małosolnych idzie w parze ze skarbnicą zawartych w nich składników prozdrowotnych. Wszystkie ekologicznie hodowane warzywa, które podda się procesowi fermentacji w sposób niewiarygodny zwiększają swoją zdrowotną i odżywczą moc! Do tego są mało kaloryczne i lekkostrawne.

Ogórki małosolne są witaminową bombą. Witaminy te wraz z licznymi pierwiastkami oraz innymi składnikami usprawniają pracę jelit, wzmacniają odporność, mają działanie antynowotworowe, regulują ciśnienie krwi, poprawiają przyswajanie żelaza, działają antyoksydacyjnie spowalniając procesy starzenia.

Ogórki małosolne są idealnym dodatkiem do obiadu, sałatek, kanapek, świetnie też sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Ważne - nie marnuj wody z kiszenia - jest to jeden z najlepiej działających probiotyków! Możesz codziennie wypijać szklaneczkę pysznego płynu i cieszyć się dobrym zdrowiem.

Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł