masło orzechowe na ciasteczka mieszane w porcelanowej misce
canva.com

Walentynkowe ciastka z masłem orzechowym – przepis Ani Starmach

Walentynkowe ciastka wcale nie muszą przypominać swoim wyglądem emblematu utożsamianego z tym świętem, czyli czerwonego serca. Zdecydowanie ważniejszym aspektem jest to ile serca włożyłaś w ich przygotowanie oraz dla kogo je upiekłaś! Jeśli szukasz szybkiego przepisu na walentynkowy deser bez pieczenia, to jesteś w odpowiednim miejscu! Ciastka z masłem orzechowym Ani Starmach smakują obłędnie!
Reklama

Przepis na ciastka orzechowe – idealna na walentynki

Ciasta, ciasteczka oraz inne słodkie wypieki nabierają wartości nie tylko za sprawą smaku, ale i również tego skąd pochodzą. Te kupione w cukierni niejednokrotnie powalają niezwykłym wyglądem będącym efektem wyobraźni oraz talentu doświadczonego cukiernika. Pamiętaj jednak, że to droga na skróty!

Weź sprawy w swoje ręce i zaskocz najbliższą osobę walentynkowymi ciasteczkami z masłem orzechowym, które rozpływają się w ustach. Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga użycia piekarnika, a niezbędne składniki dostaniesz praktycznie w każdym sklepie spożywczym.

Jeśli jednak chciałabyś podnieść sobie poprzeczkę, to zachęcamy do skorzystania z przepisu na domowe masło z orzechów nerkowca.

Lista składników:
  • 300 g rozkruszonych herbatników
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 250 g masła orzechowego
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g białej czekolady
ciastka z masłem orzechowym na walentynki
canva.com

Walentynkowe ciastka z masłem orzechowym – jak je przygotować

Gdy masz już wszystkie składniki, to pora zająć się przygotowaniem ciasteczek. Od ich konsumpcji dzieli Cię tylko kilka prostych kroków, gdyż ten deser nie wymaga pieczenia, co ułatwia zadanie minimalizując ryzyko wpadki w postaci przypalenia.

Reklama
  1. Herbatniki zmiel w blenderze lub używając tłuczka i przesyp je do większej miski
  2. Następnie dodaj roztopione w kąpieli wodnej masło, masło orzechowe, cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj przy użyciu miksera na najniższym poziomie obrotów. Gdy Masa będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka lub kilka herbatników – w przypadku lejącej konsystencji
  3. Przygotowany krem rozłóż w niewielkiej formie wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do lodówki na ok. 90 minut
  4. Białą oraz gorzką czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli i gdy lekko wystygnie rozlej na powierzchnię orzechowego ciastka. Ponownie schowaj do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokrój kwadrat na małe ciasteczka
Smacznego!
Reklama
Źródło: aniastarmach.pl
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama