canva.com

Ogórki w miodzie - ich smaku może pozazdrościć nawet Makłowicz!

Ogórki w miodzie to świetna propozycja na zimowe przetwory. Są chrupiące i lekko słodkie, co idealnie dopełnia ich smak.

Ogórki w miodzie - składniki

  • 2 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 60 g soli
  • 380 ml octu 10%
  • 550 g cukru
  • 120 ml miodu
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka gałązek koperku

Przygotowanie

Krok 1 - Przygotowanie ogórków

  1. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć
  2. Następnie pokroić w ćwiartki
  3. Przełożyć do garnka, zasypać solą i odstawić na minimum 4 godziny, by zmiękły

Krok 2 - Przygotowanie zalewy

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
  2. Do garnka wlać ocet i dodać cukier, miód oraz przeciśnięty czosnek
  3. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści
  4. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień i zagotować zalewę

Krok 3 - Przygotowanie ogórków w miodzie

  1. Przecedzić ogórki i umieścić w słoikach
  2. Dodać do każdego słoika kilka gałązek koperku
  3. Zalewę przelać na ogórki w słoikach, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem
  4. Gotowe ogórki w miodzie przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu
canva.com

Jak długo można przechowywać ogórki w miodzie?

Gotowe ogórki w miodzie można przechowywać przez około rok w chłodnym i ciemnym miejscu.

Ogórki w miodzie to pyszne i łatwe do zrobienia przetwory. Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest znakomity. Gotowe ogórki w miodzie są doskonałym dodatkiem do wielu dań.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł