Schab wielkanocny ze śliwką - jak go przyrządzić?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie mięso wybrać na schab wielkanocny?
Nawet schab powinien mieć w sobie przynajmniej niewielką ilość tłuszczyku, na którą warto zwrócić uwagę, gdy będzie się go wybierać w sklepie. To właśnie tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku i on często odpowiada za ostateczny smak potrawy, dlatego w małej porcji musi on wystąpić w każdym mięsie, które ma dobrze smakować. W przypadku gdy kupiło się dość chudy kawałek, zawsze można też obtoczyć go kawałkami boczku. Gdy schab trafi już do piekarnika, nie wolno zapomnieć o tym, by regularnie podlewać go przygotowanym wcześniej bulionem albo nawet winem, aby nie utracić jego soczystości, a wręcz ją zintensyfikować i podkręcić.
Jak połączyć schab ze śliwkami?
Z wielkanocnym schabem jeszcze bardziej od bulionu i wina kojarzą się jednak... suszone śliwki! Praktycznie zawsze trafiają one bezpośrednio do mięsa i to jeszcze przed pieczeniem, bo zwykle albo umieszcza się je obok schabu w naczyniu, albo umieszcza się je w samym schabie, w ten sposób delikatnie go faszerując. Aby smaki idealnie się ze sobą połączyły, w przypadku faszerowania schabu należy wypełnić go śliwkami na kilka godzin przed pieczeniem i marynować w ten sposób przez przynajmniej kilka godzin. Schab może być pieczony w dowolnym naczyniu wypełnionym niewielką ilością wody, która uchroni go przed wysuszeniem i zapewni mu dodatkową soczystość.
Chudsze gatunki mięs potrafią smakować wyśmienicie, zwłaszcza gdy są uzupełniane boczkiem i podkreślającymi ich smak suszonymi owocami. Schab wielkanocny to doskonała potrawa obiadowa, także na Wielkanoc. Śmiało można go podać z ziemniakami, surówką i dodatkowym sosem - np. grzybowym.
Składniki na schab ze śliwką
- 1 kg schabu bez kości
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki czerwonego wina
Sposób przygotowania
- Schab umyj i osusz. Następnie posól i popieprz z obu stron.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny i obsmaż schab z obu stron, aż będzie dobrze zarumieniony.
- Cebulę i czosnek posiekaj i dodaj na patelnię. Smaż na złoty kolor.
- Dodaj do patelni śliwki, miód, wodę i czerwone wino. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
- Po upływie 20 minut, przestaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
- Schab wyjmij z piekarnika i pokrój na kawałki. Podawaj z sosem i duszonymi warzywami lub ulubionymi dodatkami.