Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Oto przepis na pieczonego łososia z warzywami i ziołami. Palce lizać!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Łosoś pojawia się na naszych stołach coraz częściej - jest pyszny, zdrowy, można przyrządzić go na wiele sposobów. W ostatnich latach zdecydowanie łatwiej dostać go w sklepach zaś sporą popularnością cieszy się tak zwany łosoś ekologiczny, który nie zawiera szkodliwych dioksyn, pochodzi z certyfikowanych łowisk zaś jego konsumpcja nie pociąga za sobą negatywnych skutków dla środowiska naturalnego. To ważne szczególnie w dobie rozwijającego się kryzysu klimatycznego.
Jeśli jednak odczuwamy już znudzenie łososiem przyrządzanym w tradycyjny sposób, warto skorzystać z innych przepisów i spróbować połączenia tej ryby z warzywami i ziołami. Różnokolorowa potrawa na stole wygląda bajecznie a smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na pieczonego łososia
Na cztery porcje tej potrawy będziemy potrzebować takich składników jak: 600 g świeżego łososia bez skóry (filet), po pół brokuła i kalafiora, dwie papryki (czerwona i żółta), pęczek szczypiorku, marchewka, świeże oregano i trzy łyżki oleju.Dodatkowo na marynatę będą nam potrzebne: cztery łyżki sosu sojowego, dwie łyżki miodu, sól, pieprz i słodka sproszkowana papryka.
Wykonanie i sposób przyrządzenia
- Zaczynamy od przygotowania marynaty: miód mieszamy z sosem sojowym, łyżką papryki, niewielką ilością soli i pieprzu.
- Łososia opłukujemy, osuszamy i układamy na dużym półmisku. Polewamy marynatą i na kwadrans odstawiamy.
- Przygotowujemy warzywa: papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy w paski. Umytą marchew obieramy i kroimy w plasterki. Brokuł i kalafior myjemy, a potem dzielimy na różyczki, gotujemy przez dwie minuty i odcedzamy. Szczypior kroimy a świeże oregano siekamy.
- Dno naczynia żaroodpornego wykładamy warzywami, posypujemy częścią oregano i szczypiorku. Polewamy olejem, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy. Na wierzch naczynia wykładamy rybę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez pół godziny. Przed podaniem posypujemy łososia szczypiorkiem i oregano. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Twórcze gotowanie. Jak przyrządzić tartaletki z pastą z łososia?
Jeśli szukasz przepisu na elegancką i smaczną przystawkę, tartaletki z pastą z łososia są idealnym wyborem. Ta delikatna i kremowa pasta z łososia jest idealna do podania na imprezach, przyjęciach lub jako przekąska na romantyczną kolację. Dowiedz się, jak przygotować tartaletki z pastą z łososia.
Delikatny łosoś z grillowanymi warzywami. Oto przepis pełen smaku
Grillowanie to nie tylko sposób na pyszne dania, ale także sposób na uchwycenie smaku lata. Kombinacja delikatnego łososia z aromatycznymi grillowanymi warzywami to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Spróbuj tego przepisu, by odkryć pełen smaku tego dania!
TOP 3 dressingi do sałatki z łososiem. Pycha!
Sałatka z łososiem to danie, które może być wyjątkowo smaczne, zwłaszcza jeśli dodamy do niej odpowiedni dressing. Oto TOP 3 sosy, które doskonale komponują się z delikatnym smakiem łososia: