Canva.com

Oto przepis na pieczonego łososia z warzywami i ziołami. Palce lizać!

Łosoś pojawia się na naszych stołach coraz częściej - jest pyszny, zdrowy, można przyrządzić go na wiele sposobów. W ostatnich latach zdecydowanie łatwiej dostać go w sklepach zaś sporą popularnością cieszy się tak zwany łosoś ekologiczny, który nie zawiera szkodliwych dioksyn, pochodzi z certyfikowanych łowisk zaś jego konsumpcja nie pociąga za sobą negatywnych skutków dla środowiska naturalnego. To ważne szczególnie w dobie rozwijającego się kryzysu klimatycznego.

Jeśli jednak odczuwamy już znudzenie łososiem przyrządzanym w tradycyjny sposób, warto skorzystać z innych przepisów i spróbować połączenia tej ryby z warzywami i ziołami. Różnokolorowa potrawa na stole wygląda bajecznie a smakuje jeszcze lepiej.

Składniki na pieczonego łososia

Na cztery porcje tej potrawy będziemy potrzebować takich składników jak: 600 g świeżego łososia bez skóry (filet), po pół brokuła i kalafiora, dwie papryki (czerwona i żółta), pęczek szczypiorku, marchewka, świeże oregano i trzy łyżki oleju.

Dodatkowo na marynatę będą nam potrzebne: cztery łyżki sosu sojowego, dwie łyżki miodu, sól, pieprz i słodka sproszkowana papryka.

Wykonanie i sposób przyrządzenia

  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty: miód mieszamy z sosem sojowym, łyżką papryki, niewielką ilością soli i pieprzu.
  2. Łososia opłukujemy, osuszamy i układamy na dużym półmisku. Polewamy marynatą i na kwadrans odstawiamy.
  3. Przygotowujemy warzywa: papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy w paski. Umytą marchew obieramy i kroimy w plasterki. Brokuł i kalafior myjemy, a potem dzielimy na różyczki, gotujemy przez dwie minuty i odcedzamy. Szczypior kroimy a świeże oregano siekamy.
  4. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy warzywami, posypujemy częścią oregano i szczypiorku. Polewamy olejem, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy. Na wierzch naczynia wykładamy rybę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez pół godziny. Przed podaniem posypujemy łososia szczypiorkiem i oregano. Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł