Canva.com

Oto tradycyjna receptura na chłodnik francuski z pora i ziemniaków. Palce lizać!

Chłodniki to domena letniej pory roku i pewność, że gotowanie w najgorętsze dni lata nie stanie się udręką. W Polsce najwiekszym uznaniem cieszą się chłodniki z botwinki oraz ogórków. Warto jednak pamiętać, że na innych szerokościach geograficznych znajdziemy sporo alternatywnych propozycji zup serwowanych na zimno. Vichyssoise to chłodnik wywodzący się z Francji. Bazuje przede wszystkim na ziemniakach oraz porach. Jak go przygotować?

Niezbędne składniki:

  • 4 duże pory
  • 500g ziemniaków
  • 800ml bulionu warzywnego
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy warzywa. Pory kroimy w niezbyt grube krążki. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę.
  2. W dużym garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wrzucamy ziemniaki i pory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  3. Po kilku minutach wlewamy warzywny bulion. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw. Następnie całość dokładnie blendujemy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z kleksem śmietanki i voila!
  4. Warto pamiętać, że zupa doskonale sprawdza się również w wersji na ciepło.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł