Oto trik na zdrowe grillowanie. Przetestuj w niedzielę!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jedna kiełbaska nie odbije się na naszym zdrowiu, ale jeśli dość często imprezujemy ze znajomymi, na ogół starajmy się wybierać jednak chudsze mięsa, czyli przede wszystkim pierś z kurczaka, która ma dużo białka, mało tłuszczu i ewentualnie niewiele kalorii. Zamarynujmy ją w sosie z oliwy z oliwek, musztardy i ulubionych przypraw, a następnie przysmażmy bezpośrednio na grillu lub wcześniej nadziejmy na patyczki do szaszłyków wraz z pieczarkami, cukinią i papryką.
Dodaj warzywa
Dodatek warzyw powinien być zresztą znacznie większy niż ten kryjący się pod postacią małych kawałeczków nadzianych na szaszłyki. Jeżeli to my sami urządzamy zdrowe grillowanie, pozwólmy sobie na przygotowanie przynajmniej ze dwóch sałatek i jednej surówki, wzbogacając je jakimiś ciekawszymi dodatkami, czyli np. czarnymi lub zielonymi oliwkami, karczochami, świeżą rukolą, kiełkami i smakowitymi, dobrze doprawionymi sosami. Warzywa możemy potraktować niczym mięso, zamarynować w oliwie z przyprawami, a następnie usmażyć bezpośrednio na grillu. Nie potrzebujemy do tego żadnego tłuszczu, ponieważ na dobrym grillu warzywa nie powinny się przypalać i nie powinny przywierać do rusztów.
A może sos?
Na zakończenie tematu warto jeszcze wspomnieć o sosach, które dość często goszczą na naszych plenerowych stołach i wzbogacają nasze szaszłyki, piersi z kurczaka i sałatki. Jeżeli korzystamy z gotowców, starajmy się wybierać te o niższej zawartości kalorii. Zdrowe grillowanie bardziej polubi się ze zwykłym ketchupem lub ostrą Sriracha niżeli tłustym sosem majonezowym.