Pasta jajeczna: Śniadanie mistrzów!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wartości odżywcze pasty jajecznej
Pasta jajeczna to przede wszystkim źródło białka oraz dobrych tłuszczy. Warto jednak pamiętać, że pasty jajecznej z dodatkiem majonezu nie należy jeść w nadmiarze, ponieważ majonez jest źródłem tłuszczów nasyconych. Dlatego warto stawiać na pasty przygotowywane z jogurtu naturalnego lub kefiru.
Jak przygotować idealną pastę jajeczną?
Do przygotowania pasty jajecznej należy użyć jajek ugotowanych na twardo. Następnie jajka należy obrać ze skorupek i pokroić w kostkę lub rozgnieść widelcem. Do jajek dodajemy jogurt naturalny lub kefir oraz ulubione przyprawy, takie jak pieprz, sól, szczypiorek czy natkę pietruszki.
Przepisy na pastę jajeczną
- Pasta jajeczna z jogurtem i szczypiorkiem - do 4 jajek ugotowanych na twardo dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe.
- Pasta jajeczna z awokado - 2 jajka ugotowane na twardo rozgniatamy widelcem, dodajemy połowę dojrzałego awokado, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.
Pasta jajeczna - pasta idealna
Pasta jajeczna to proste danie, które można przygotować w kilka minut. Jest to doskonały dodatek do kanapek i przekąsek. Pastę jajeczną można przygotować z wielu różnych składników: jogurtu, kefiru, awokado, szczypiorku czy suszonych pomidorów.
Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzać z ilością spożywanej pasty z dodatkiem majonezu, który zawiera dużo tłuszczów nasyconych.