Angielskie śniadanie, English Breakfast
Canva.com

Hash browns, black pudding... Znasz te dania? Oto przepis na prawdziwe, angielskie śniadanie

Rodzina królewska, słynna angielska kultura, deszczowy klimat, czerwone budki telefoniczne czy piętrowe autobusy - to nasze pierwsze skojarzenia związane z Anglią. Warto dodać do nich także tradycyjne angielskie śniadanie, zupełnie inne od śniadań podawanych na kontynencie. To posiłek bardzo kaloryczny, który dostarczy nam energii na cały dzień. Na Wyspach Brytyjskich stał się prawdziwym znakiem rozpoznawczym, szczególnie cenionym przez turystów i obcokrajowców.
Reklama

Do przygotowania Full English Breakfast będziemy potrzebować trochę czasu oraz wielu składników, ale warto je przyrządzić ponieważ jest wyjątkowo smaczne. Śniadanie składa się z hash browns, czyli dania podobnego do naszych placków ziemniaczanych, black pudding (specyficznie przyrządzanej kaszanki), sadzonych jajek, kiełbasek, bekonu, smażonych pomidorków i pieczarek, fasolki w sosie pomidorowym oraz tostów. Fasolkę również możemy przygotować samodzielnie albo wykorzystać gotowy produkt wysokiej jakości, z puszki.

Hash browns

Angielskie śniadanie, English Breakfast
Canva.com
Reklama

Do przyrządzenia hash browns będą nam potrzebne: cztery ziemniaki, dwie łyżki oleju oraz sól do smaku.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dokładnie odciskamy wodę z nich. Na rozgrzanej olejem patelni układamy warstwę startych ziemniaków i solimy. Smażymy z obu stron aż do zrumienienia.

Black pudding

Do przygotowania black pudding wykorzystamy: dwie kaszanki, dwie cebule, małe jabłko o słodko-kwaśnym smaku, pół łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku oraz oliwę do smażenia.

Przygotowania zaczynamy od pokrojenia kaszanki w plasterki, ułożenia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawienia na piętnaście-dwadzieścia minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. W tym czasie możemy obrać i pokroić w piórka cebule, jabłko zaś zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Reklama

Na rozgrzaną oliwą patelnię wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dokładamy jabłko i majeranek, dusimy całość przez trzy minuty. Upieczoną kaszankę rozdrabniamy i mieszamy z cebulą oraz jabłkiem.

Pozostałe składniki śniadania

Do przygotowania pełnego śniadania będą nam potrzebne: cztery duże jajka, puszka fasolki w sosie pomidorowym, sześć kiełbasek (mogą być frankfurterki), sześć plasterków wędzonego boczku, cztery kromki chleba tostowego, kilka małych pomidorków, kilka pieczarek oraz olej, sól i pieprz.

  1. Na patelni układamy kiełbaski, plastry boczku, pieczarki i pomidory. Warzywa podlewamy odrobiną oleju, całość smażymy razem aż do zrumienienia.
  2. W rondelku podgrzewamy na małym ogniu fasolkę w sosie pomidorowym.
  3. Na drugiej patelni smażymy cztery jajka sadzone.
  4. W tosterze przygotowujemy pieczywo tostowe, które następnie smarujemy masłem.
  5. Na dużym talerzu albo półmisku układamy poszczególne składniki śniadania: placki hash browns, black pudding, kiełbaski razem z bekonem i jajkami, smażone pomidorki i pieczarki oraz fasolkę w sosie pomidorowym. Obok układamy też tosty. Do śniadania podajemy ulubioną herbatę (na Wyspach popularna jest herbata z mlekiem) albo kawę. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama