Pieczone bataty z gzikiem ziołowym. Pomysł na szybką przystawkę na ciepło
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pieczone bataty z gzikiem - niezbędne składniki
Do przygotowania pieczonych batatów z gzikiem potrzeba naprawdę niewielu składników, większość z nich mamy zawsze pod ręką lub możemy kupić je w sklepie za rogiem. Przede wszystkim bataty przestały być warzywem egzotycznym i są dostępne od ręki. Poza słodkimi ziemniakami potrzebujemy twaróg oraz jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę, czosnek i ulubione zioła.
Składniki na bataty pieczone z gzikiem ziołowym
4 średnie bataty,
150 g białego sera (twarogu),
100 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany,
3 łyżki siekanych ziół — szczypiorku, koperku i natki pietruszki,
1 ząbek czosnku,
½ małej, czerwonej cebuli,
1 łyżka oleju rzepakowego,
sól i pieprz do smaku,
kilka płatków chili.
Jak przygotować pieczone bataty z gzikiem?
Bataty dokładnie szorujemy i pozostawiamy je w skórce. Kroimy je wzdłuż na połowy. Połówki batatów układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - wierzch smarujemy olejem rzepakowym, delikatnie je solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Można posypać odrobiną płatków chili.
Tak przygotowane bataty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zostawiamy bataty jeszcze na 3 do 5 minut w piekarniku z włączoną opcją grilla lub termoobiegu. Upieczone bataty zostawiamy na 5 minut, aby nieco przestygły.
W czasie, gdy bataty się pieką, przygotowujemy gzik z twarogu, jogurtu i ziół. Twaróg kruszymy do miski i rozdrabniamy go widelcem, dodajemy jogurt lub śmietanę i dokładnie mieszamy. Ważne, aby w sosie były wyczuwalne grudki sera! Teraz gzik doprawiamy szczypiorkiem, koperkiem i pietruszką, czosnkiem, a także solą i pieprzem.
Tak przygotowany gzik wykładamy na upieczone bataty. Danie dekorujemy świeżym szczypiorkiem lub koperkiem i cienkimi piórkami czerwonej cebuli. Gzik możemy zastąpić dipem jogurtowym lub z serka homogenizowanego.
Bataty - pyszne i piękne
Dania z batatów są proste w wykonaniu i wyjątkowo efektownie się prezentują, z uwagi na niezwykłą, intensywną barwę słodkich ziemniaków. Nasz przepis na pieczone bataty z gzikiem to pomysł nie tylko na ciekawą przystawkę, ale także na szybki obiad z niczego, który możemy przygotować z kilku składników i zaskoczyć domowników lub gości.