Pierś z kurczaka na parze: Zdrowe, proste i szybkie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować pierś z kurczaka na parze?
Przygotowanie piersi z kurczaka na parze jest bardzo proste. Wystarczy kilka składników i odpowiednie naczynie. Poniżej przedstawiam krok po kroku, jak przygotować pyszną i zdrową pierś z kurczaka na parze:
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- suszone zioła
Przygotowanie:
- Oczyszczoną pierś z kurczaka oprósz solą, pieprzem i ziołami.
- Ugotuj wodę w garnku z wkładem parującym.
- Umieść pierś z kurczaka na sitku, a następnie umieść sitko na garnku z gotującą się wodą.
- Przykryj garnek pokrywką i gotuj na parze przez około 20-25 minut.
- Po upływie czasu sprawdź, czy kurczak jest gotowy. Powinien mieć temperaturę wewnętrzną 75 stopni Celsjusza.
- Gotową pierś z kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jak podawać pierś z kurczaka na parze?
Pierś z kurczaka na parze można podawać na wiele sposobów. Można ją podać z warzywami gotowanymi na parze, ryżem lub kaszą. Można również dodać do niej sos, na przykład pomidorowy lub jogurtowy. Do piersi z kurczaka na parze pasują również różnego rodzaju sałatki, np. z pomidorami, ogórkiem czy rukolą.
Porady:
- Przed gotowaniem pierś z kurczaka należy dokładnie ją oczyścić z tłuszczu i błon.
- Przyprawy można dowolnie zmieniać, w zależności od preferencji smakowych.
- Gotowanie na parze pozwala zachować większość wartości odżywczych, dlatego warto wybierać tę metodę przygotowywania mięsa.
Jakie są właściwości zdrowotne piersi z kurczaka ugotowanej na parze?
Pierś z kurczaka na parze to danie, które jest bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Zawiera dużo białka, które jest niezbędne dla organizmu, a jednocześnie jest niskotłuszczowe. Ponadto, gotowanie na parze pozwala zachować większość wartości odżywczych, co sprawia, że jest to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania mięsa.
Pierś z kurczaka w wersji FIT
Pierś z kurczaka na parze to danie, które jest nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Przygotowanie piersi z kurczaka na parze jest bardzo proste, a gotowanie na parze pozwala zachować większość wartości odżywczych.
Pierś z kurczaka na parze można podawać na wiele sposobów, na przykład z warzywami na parze, ryżem lub kaszą.