Pierś z kurczaka nie musi być nudna! Znasz te 2 egzotyczne dania? Sprawdź!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pierś z kurczaka — co można z niej zrobić?
To bardzo delikatne mięso, które nadaje się do różnych potraw. Można je grillować, smażyć, podawać w formie kotletów czy dodawać do sałatki. Świetnie smakuje też podduszone w sosie.
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo-orzechowym
To bardzo proste danie. Przygotowuje się je jednak w dość nietypowy sposób, ponieważ kurczak nie jest smażony, a od razu duszony/ gotowany w sosie. Dzięki temu jest wyjątkowo miękki i soczysty.
Potrzebne składniki:
- pierś z kurczaka
- 0,5 cebuli
- pomidory z puszki
- łyżka masła orzechowego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodać pomidory z puszki, zamieszać. Kiedy się rozgrzeją, wrzucić na nie kawałki kurczaka i posypać wszystko przyprawami. Zamieszać, przykryć i skręcić gaz.
Dusić sos na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy mięso nie będzie już surowe w środku, dodać łyżkę masła orzechowego i zamieszać. Gotowe danie podawać z ryżem lub ziemniakami.
Pierś z kurczaka w sosie curry
Tutaj wszystko zależy od przypraw, to one dodają całej potrawie charakteru. Niezbędna jest też oczywiście pierś z kurczaka, ale warzywa, które się doda do dania, można spokojnie modyfikować.
Potrzebnych będzie kilka składników:
- pierś z kurczaka
- 0,5 papryki
- 1 marchewka
- 0,5 cebuli
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- pieprz
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- olej
Kurczaka trzeba umyć i pokroić w kostkę. Paprykę opłukać i pokroić drobno. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Warzywa podsmażyć, aż cebula się zeszkli, przełożyć do większego rondla. Podsmażyć mięso, dodać do warzyw, włączyć ogień pod garnkiem, wlać mleko kokosowe i odrobinę wody. Zamieszać, skręcić gaz i przykryć.
Danie serwować z ryżem.